Boordevol smaak: microgroente

Het is weer tijd om in mijn moestuin de bladgroente uit te dunnen. Doe je dat niet, dan verdringen de radijzen, raapstelen en snijbieten elkaar en groeien ze minder goed. Maar het mooie is: bij het uitdunnen oogst je meteen iets lekkers. Superverse, jonge blaadjes vol smaak en voedingsstoffen – oftewel: microgroente. Ik had zó veel dat zelfs de buren konden meegenieten van een flinke portie babyleaf uit eigen tuin.

Peperig
En ja, ook het blad van radijsjes is eetbaar! Sterker nog: het heeft een pittige, peperige smaak die je gerecht nét dat beetje extra geeft. Microgroenten zitten bomvol smaak – en dat proef je. Omdat ze in hun jonge stadium worden geoogst, bevatten ze vaak méér voedingsstoffen dan hun volgroeide variant. Denk aan radijsblad, mosterdcress, jonge snijbiet of raapsteel: knapperig en fris.

Hoe eet je microgroente?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Strooi een handje over je boterham met hummus of kaas. Mix ze door een smoothie voor een groene powerboost of serveer ze als topping op tosti, soep of pasta. En heb je weleens gedacht aan microgroente-pesto? Blend ze met wat noten, knoflook, Parmezaan en goede olijfolie, en je hebt een kruidige spread voor je pasta (het recept vind je hieronder). Met wildpluk gaat dat trouwens ook prima. Mijn recept voor pesto van zevenblad vind je hier. En ik maakte voor TikTok een video over pesto maken met rucola en walnoot.

Op de vensterbank
Je hoeft echt geen moestuin te hebben. Microgroente kun je ook gewoon binnen kweken op je vensterbank – het enige wat je nodig hebt is een beetje aarde, water en licht. Binnen een week heb je al resultaat. Ideaal voor wie geen geduld heeft, maar wél van vers houdt.

Jitske in de moestuin tussen de microgroente
Jitske in de moestuin

MICROGROENTE-PESTO MET WALNOTEN EN CITROEN

Ingrediënten
2 flinke handen microgroente (radijsblad, raapsteel, snijbiet of mix)
1 teen knoflook
40 g walnoten (of pijnboompitten of gemengde noten)
30 g Parmezaanse kaas, geraspt
rasp van ½ citroen
2 el citroensap
4–6 el extra vergine olijfolie
zout / peper naar smaak

Bereiding
– Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een kom of keukenmachine.
– Mix kort met de machine of een staafmixer.
– Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een smeuïge pesto hebt.
– Breng op smaak met zout en peper.

Heerlijk op toast, door de pasta of als dressing op een salade.
Tip: je kunt ook een vegan versie maken door de kaas weg te laten of te vervangen door edelgistvlokken.

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

  1. Heerlijk Jitske! Wat een feestje, dank je wel :). Tip voor een vegan variant: vervang de kaas door een handje edelgistvlokken. Ook heel erg lekker!

    Post a Reply
    • Zo, jij bent snel zeg! Ik vind zelf vooral die jonge raapsteel überlekker.

      Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *