Over Slow Foodies


Wie?

Ik ben Jitske Jonkman, filmmaker en verslaggever bij TriggerFilm en de maker van Slow Foodies. Voordat ik van filmen en schrijven mijn beroep maakte werkte ik twintig jaar in de natuurbescherming. Ik klom als actievoerster voor Greenpeace op locomotieven en houtboten, lobbyde bij kamerleden en bedrijfsdirecties, en speurde voor het Wereld Natuur Fonds in verre uithoeken van de wereld naar tijgers, neushoorns en reuzenpanda’s. Wat mij verwondert en inspireert wil ik doorgeven aan anderen, en daarom ben ik gaan schrijven en filmen. Nu maak ik vooral opdrachtfilms, veelal in de hoek van duurzaamheid en milieutechnologie. Verslaggeving ligt mij het beste, en blogs zijn een prima manier om research, schrijven en fotograferen te combineren. En mijn idealisme uit te dragen, want een schooljuf ben ik ook. Ik ga toch niet in mijn eentje de wereld zitten redden!

Waarom?
Voor mooie verhalen hoef je niet naar het einde van de wereld, je vindt ze ook dicht bij huis. Sterker nog: als er iets is dat ik op verre reizen heb geleerd dan is het wel dat de natuur redden niet alleen een zaak is voor Brazilianen, Afrikanen of Chinezen. We kunnen immers zelf van alles doen om onze ecologische voetafdruk op de aarde te verkleinen. Door te letten op wat we eten, bijvoorbeeld.

Slow food staat voor gezond en eerlijk eten. Steeds meer mensen krijgen genoeg van bio-industrie, voedselschandalen, overbevissing en ontbossing. Onze snelle wereld vraagt om slow food. Maar bewust leven is best lastig. Wie zijn (eet)leven wil beteren raakt al gauw de kluts kwijt: raw food of doe-mij-maar-een-boterham? Kun je vegetarisch barbecuen? En zijn die sprinkhanen een beetje te eten? Ik ben zelf ook op zoek, en verzamel daarom in Slow Foodies tips en recepten, en speur met de camera naar de mening van plofkipeters, culikoks, pluktuinders of rawfoodies.

Wat?
Slow Foodies wil de weg wijzen, zonder de wijsheid in pacht te hebben, kritisch en met een vleugje humor. Zelf koken, streekproducten en vegetarisch krijgen voorrang, maar ik ben niet van de kleinschaligheids-Taliban. De wereld dient immers wel gevoed te worden en dat mag wat mij betreft ook grootschalig, zolang het maar duurzaam is.

Ik houd van koken. Gezond is belangrijk, want met gezonde voeding blijf je gezond en val je af. Want laten we eerlijk zijn: ook jullie reporter wordt steeds een beetje zwaarder. Ik ben geen dieet-type, maar er mag best een pondje af! Bij Gezond Eten daarom ook koks, tips en gezonde recepten. Simpel te maken: met verse ingrediënten, twee pannen en een aardappelschilmesje kom je bij mij een heel eind. Ik houd niet van culi-dikdoenerij.

Hoe?
Ik speur het internet af naar interessant voedselnieuws en –beeld, en maak daarnaast eigen videoreportages. Heb je dus iets te melden, of heb je een food-evenement? Laat het me weten via het contactformulier op de pagina Contact.

 

 

logo Foodguerrilla

volrecepten.nl

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *