Over Slow Foodies


Wie?

Ik ben Jitske Jonkman, filmmaker en verslaggever bij TriggerFilm en de maker van Slow Foodies. Voordat ik van filmen en schrijven mijn beroep maakte werkte ik twintig jaar in de natuurbescherming. Ik klom als actievoerster voor Greenpeace op locomotieven en houtboten, lobbyde bij kamerleden en bedrijfsdirecties, en speurde voor het Wereld Natuur Fonds in verre uithoeken van de wereld naar tijgers, neushoorns en reuzenpanda’s. Wat mij verwondert en inspireert wil ik doorgeven aan anderen, en daarom ben ik gaan schrijven en filmen. Nu maak ik vooral opdrachtfilms, veelal in de hoek van duurzaamheid en milieutechnologie. Verslaggeving ligt mij het beste, en blogs zijn een prima manier om research, schrijven en fotograferen te combineren. En mijn idealisme uit te dragen, want een schooljuf ben ik ook. Ik ga toch niet in mijn eentje de wereld zitten redden!

Waarom?
Voor mooie verhalen hoef je niet naar het einde van de wereld, je vindt ze ook dicht bij huis. Sterker nog: als er iets is dat ik op verre reizen heb geleerd dan is het wel dat de natuur redden niet alleen een zaak is voor Brazilianen, Afrikanen of Chinezen. We kunnen immers zelf van alles doen om onze ecologische voetafdruk op de aarde te verkleinen. Door te letten op wat we eten, bijvoorbeeld.

Slow food staat voor gezond en eerlijk eten. Steeds meer mensen krijgen genoeg van bio-industrie, voedselschandalen, overbevissing en ontbossing. Onze snelle wereld vraagt om slow food. Maar bewust leven is best lastig. Wie zijn (eet)leven wil beteren raakt al gauw de kluts kwijt: raw food of doe-mij-maar-een-boterham? Kun je vegetarisch barbecuen? En zijn die sprinkhanen een beetje te eten? Ik ben zelf ook op zoek, en verzamel daarom in Slow Foodies tips en recepten, en speur met de camera naar de mening van plofkipeters, culikoks, pluktuinders of rawfoodies.

Wat?
Slow Foodies wil de weg wijzen, zonder de wijsheid in pacht te hebben, kritisch en met een vleugje humor. Zelf koken, streekproducten en vegetarisch krijgen voorrang, maar ik ben niet van de kleinschaligheids-Taliban. De wereld dient immers wel gevoed te worden en dat mag wat mij betreft ook grootschalig, zolang het maar duurzaam is.

Hoe?
Ik speur het internet af naar interessant voedselnieuws en –beeld, en maak daarnaast eigen videoreportages. Heb je dus iets te melden, of heb je een food-evenement? Laat het me weten via het contactformulier op de pagina Contact.

4 Comments

  1. Hi Jitske,

    Wat leuk om te horen dat je de wereld wilt veranderen maar niet alleen. Dan hebben we dat in ieder geval gemeen.
    Ik ben Heleen en heb jaren in de kapperswereld gewerkt, ook even niet, maar ben weer terug. Ik wil graag de kapperswereld duurzamer maken. Ik wil graag de kappers wereld veranderen. Mijn idee is om te beginnen in Nijmegen met het verduurzamen van de kapperszaken maar dan ook op het gebied van recyclen. Zoiets bijvoorbeeld: http://sustainablesalons.org/. Maar heb eigenlijk geen idee waar te beginnen. Laatst vond ik een artikel van de triodos bank over duurzame kapper: https://dekleurvangeld.nl/hoe-je-ook-duurzaam-naar-de-kapper-gaat/. Dan ben ik zo enorm verbaasd dat een triodos bank waarvan ik dan denk is een eerlijke bank, dit bericht post.

    De kappersmerken zeggen nl dat ze duurzaam zijn, maar wat is duurzaam nu eigenlijk? Ik loop tegen de kappersmerken aan, en trap er dan ook nog zelf in door de marketing die erop zit, die gewoon hartstikke chemisch zijn.

    Heb je zin om met mij eens om de tafel te gaan zitten en het hier over te hebben?

    Hartelijke groet,
    Heleen Loeffen

    Post a Reply
    • Dag Heleen,

      Sorry dat ik zo laat reageer: ik ben niet erg actief met de blog op dit moment. Heel goed dat je met de kapperszaken aan de slag wilt! Eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel zin heeft om ervoor bij elkaar te gaan zitten, want je ziet in een sector die ik helemaal niet ken. En dan kan ik je ook niet aan ingangen helpen.

      Wat wellicht nog wel een idee is: kijk eens op de site mvonederland.nl, want die organisatie verenigt heel veel organisaties en bedrijven. Misschien vind je daar aanknopingspunten. Succes met je zoektocht!

      Jitske

      Post a Reply
    • Dag Julien,

      Ze zijn eetbaar, maar schijnen heel draderig te zijn. Dus niet echt de moeite waard.
      Vr.groet, Jitske

      Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *