Wildplukken in mei (VIDEO)

De lente is een prima periode voor de beginnende wildplukker zoals ik : de voorjaarsplanten bloeien volop en veel ervan zijn overbekende soorten als pinkersterbloem, paardenbloem, vergeet-mij-niet, en madelief. Ze zijn allemaal eetbaar. De jonge bladeren van de paardenbloem zijn lekker in de sla, en de bloemen gebruik je als (eetbare) decoratie op gebak of in diezelfde salade.

Hovenier Anthonetta van Bergenhenegouwen leidde me door de eetbare tuin van MergenMetz. Het seizoen begint natuurlijk pas, maar hier alvast haar pluktips voor  het vroege voorjaar:

Giftig?
Het grootste deel van onze planten is eetbaar, alleen de kennis van wildpukken is verdwenen en komt nu met mondjesmaat weer terug in boeken of workshops. Twijfel je of iets eetbaar of giftig is, check het dan. Vingerhoedskruid bijvoorbeeld is giftig en lijkt op de eenjarige borage (of komkommerkruid). Ook het lelietje der dalen is niet eetbaar en is te verwarren met daslook. Monnikskap: giftig! Dus als je aan de slag gaat met eetbare planten in je tuin, haal die twijfelgevallen er uit.

Berm of tuin?
Er is veel voor te zeggen om je eigen plukplanten te kweken, want dan kun je alles gifvrij houden en je laat de natuur met rust. Maar in de rijke bloemenzee van het voorjaar kun je in het buitengebied ook een greep doen. Daar vind je in mei bijvoorbeeld brandnetel, zuring, hondsdraf en daslook.

Mijd bermen en parken waar (waarschijnlijk) met gif is gespoten. Ook de viooltjes van het tuincentrum die zo leuk kleuren in de sla zijn vaak bespoten, dus zoek er biologische planten. De bloemen van geranium, primula, begonia: allemaal eetbaar.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *