Wild uit eigen bos (VIDEO)

Vooropgesteld: Slow Foodies is niet voor of tegen de jacht. Sommige kwesties liggen niet zo simpel. Dierenleed – da’s een makkie: daar zijn we allemaal op tegen. Wildernis en natuur: allemaal voor! Maar het wordt meteen een stuk complexer als je échte natuur, zonder interventie van de mens, onder de loep van dierwelzijn legt. We zagen het in de felle discussie rond natuurbescherming in de Oostvaardersplassen: laten we de natuur echt haar gang gaan? Accepteren we dan ook dat een wild dier, met het daarbij behorende leed, van de honger sterft?

Bruggen slaan
Slow Foodies schuwt de discussie niet, maar dan graag zónder loopgraven en mét argumenten. Ik leerde van hoogleraar Strategische Communicatie Noelle Aarts (ik filmde communicatietrends met haar voor Logeion) dat wij mensen heel selectieve luisteraars zijn. We zijn voortdurend bezig onze eigen mening te bevestigen en te bonden met gelijkgezinden. De waarheid, dat is wat onze vrienden zeggen! Bridgen, oftewel genuanceerd naar elkaar luisteren vinden we hondsmoeilijk. En laat onze maatschappij  dat nou net nodig hebben…

Zwanenjacht
Ik bridge op mijn manier met videoreportages. Dit keer over de jacht in Zuid-Limburg, waar een groep restauranthouders, jagers en een wildslager de handen ineen slaan om het eten van wild uit de eigen Vijlenerbossen te promoten. Scharrelvlees uit eigen streek, dat klinkt behoorlijk slow en verantwoord. Maar is die jacht wel nodig? Als er veel zwijnen en reeën zijn reguleert de natuur dat toch zelf?

Jitske van Slow Foodies ging op onderzoek:

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

  1. Mooi gemaakte reportage. Geeft aan hoe hier verantwoord wordt omgegaan met wild. Het gaat hierbij om scharrelvlees, veel biologischer kan het niet. De dieren leven van de natuur en kennen geen stress.

    Post a Reply
  2. Door jagers komt juist de stress in een natuurlijke omgeving.
    Daarbij heeft een dier geen eerlijke kans zoals het de natuur betaamd.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *