Welke maaltijdbox is het meest duurzaam?

Slow Foodies zocht voor je uit welke landelijke maaltijdbox het beste scoort op verantwoorde herkomst. De slow review!

DUURZAAM
Deze leveranciers (in willekeurige volgorde) scoren het beste op lokaal en biologisch, met soms extra accenten zoals vis met MSC-keurmerk, eerlijke prijs voor de boer, vergeten groente, biologisch-dynamisch. Ze lijken allemaal te werken met streekproducten, maar zijn daar nogal vaag over. En  producten zoals rijst zijn natuurlijk nooit lokaal; dat groeit hier nu eenmaal niet. 

Boerschappen (alleen groente & fruit, van de boer, natuurinclusief, afhaal in Brabant)
Ekomenu (ook af te halen bij Ekoplaza)
De Krat (60% bio, lijkt 100% NL)
Odin (alleen groente & fruit, ook af te halen bij Odin)

ZO DUURZAAM MOGELIJK
Deze aanbieders (in willekeurige volgorde) omschrijven hun duurzaamheid vaag. Tweede keuze voor de waarachtige Slow Foodie maar zeker niet slecht.

Hello Fresh (geen info over bio, wel over een aantal lokale leveranciers)
Marley Spoon (vinden herkomst, dierwelzijn en duurzaamheid belangrijk, maar omschrijven het vaag)

NIET ERG DUURZAAM
Deze leveranciers zeggen weinig of niets over verantwoorde herkomst. Er zal vast wel eens een duurzaam product bij zitten, maar duurzaamheid vinden ze niet het vermelden waard. 

Allerhande Box (vanaf maart 2020 tot nader orde gestopt)
Familiebox
Asian Food Lovers (geen verse ingrediënten)

Testcriteria

 • LOKAAL (is de aanvoerroute kort? En dus: weinig CO2-uitstoot)
 • DUURZAAM (keurmerken, biologisch)
 • TRANSPARANT (hoe goed is de informatie over ingrediënten en herkomst?)
 • Ik onderzoek alleen de landelijke versbox. Een overzicht van de streekboxen vind je verderop in dit artikel.
 • Dit is geen doorwrocht wetenschappelijk onderzoek. Ik ga af op de informatie van de websites van de aanbieders.
 • Laatste update: april 2020

Lokaal aanbod
Lokaal is het aanbod van versboxen beperkter, maar je kunt er van uitgaan dat streekgebonden leveranciers ook  voornamelijk streekproducten verkopen. Bij lokale streekboxen (-pakketten, tassen etc.) kun je online bestellen en zelf afhalen; soms is er ook een bestelservice. Ga je liever ter plekke shoppen, kijk dan op Erkend Streekproduct of Nederlandsestreekproducten.

De Buurman (regio Zwolle)
PUURland (regio Arnhem)
LekkerLokaal (Nijmegen e.o.)
Kromme Rijn Krat (regio Utrecht)
Maaltijdbox Groningen (regio Groningen)
Bodemzicht (Nijmegen, Malden, Berg en Dal)
Kievit, regio Leiden/Duin&Bollenstreek 
Rechtstreex (regio Rotterdam, Utrecht, Eindhoven)
Kistje vol Smaak! (Delft)
De Horsterhof (driehoek Arnhem-Zutphen-Zevenaar)
Boerschappen (Breda)
Goei Eete (Tilburg)
De Gouden Pompoen (Deventer)
KratjeLokaal (Zutphen)
Tuinderij De Stroom (Hemmen)
De Streekboer (Friesland, Groningen)

Heb je aanvullingen, laat het me weten (Jitske@slowfoodies.nl, @SlowFoodiesNL)
Bekijk ook de video waarin ik Steven Koster van PUURland interview over zijn motivatie om van boer naar bord te leveren.


					

Author: Jitske

Share This Post On

11 Comments

 1. Veel kleine foodproducenten hebben wel het eko keumerk, dat is om de onsument te garanderen dat het 100% klopt.

  Zeggen dat je eigenlijkbiologisch brnt terwijl jij je an gen enkele regel van de biologische keten hoeft te houden? Nee je bent biologisch f niet….. je bent het nietven bertje. De consument verdienfpt een eerlijk product en dor de strenge controles eeet men zeker dat het klopt.

  Geen antibiotica gebruiken en gen kunstmest maakt een product niet biologisch!

  Je kopt alles biologisch in, houd je an de regels en laat je controleren. Dat een eko keurmerk te duur is dat is een slechte smoes! Je producten telen zonder controle en dan roepen datje eigenlijk bioloisch bent? Nee dat is oplichterij! De consument laten betalen voor reguliere producten als zijnde biologisch. Meer of minder is het niet!
  Niemand die er controleerd dus kan je doen wat je wilt……

  De consument verdiend eerlijkheid, geen plofdier dat zogenaamd biologisch is…

  Post a Reply
 2. Hallo,

  Ik ben zelf erg blij met de komst en de in populariteit toenemende maaltijdboxen, niet alleen spelen de maaltijdbox aanbieders goed in op de vraag naar makkelijk koken zonder zelf veel na te denken en boodschappen doen in deze snelle maatschappij waar werk carrière en geld voorop in staat, maar er is nog een heel andere erg positieve kant aan deze maaltijdboxen als je de snelle maatschappij in gedachten houdt dan kun je ook wel goed begrijpen waarom in Nederland de hoeveelheid mensen met obesitas en overgewicht elk jaar nog steeds stijgt. Deze snelle maatschappij is daar mede verantwoordelijk voor, de snelle kant en klaar maaltijden en snack liggen voor het oprapen, zelfs als je zelf kookt wordt je nog gestuurd om de kant en klare sausen en marinades te gebruiken waarvan je vaak niet weet wat er precies in zit, heel ander verhaal maar duidelijk is dat we erg ongezond eten met als dit soort snelle producten.

  Dit is dus nog een heel belangrijke factor waarom de maaltijdboxen in mijn mening zo goed zijn, de gerechten in deze foodboxen zijn gezond slank en erg verantwoord er wordt vaak gebruik gemaakt van biologische producten, lang niet altijd maar de producten zijn wel vers en vaak ook uit eigen regio, dit verschilt heel erg per maaltijdbox aanbieder. Een andere ontwikkeling die grappig is om te zien is dat door dat de maaltijdboxen populariteit er ook steeds meer van deze boxen op de markt komen en er ook steeds meer aanbieders zijn, hierdoor wordt het wel een beetje onduidelijk wat nou wie hoe en waar? het grappige hiervan is dat je nu net als bij de vele verzekeraars en de online vergelijkings-websites je dit soort websites ook voor de maaltijdbox krijgt. Ik heb de eerste laatst op twitter al gespot kijk zelf maar op http://www.maaltijdbox-vergelijken.nl Ook een erg positieve ontwikkeling als je het mij vraagt, zo kun je als consument de verschillende aanbieders op een website met elkaar vergelijken en er achter komen welke box nou het beste bij jou past en of deze bijvoorbeeld wel in jou buurt geleverd kan worden?

  Wat mij betreft zorgt de maaltijdbox alleen maar voor positiviteit iets wat we in Nederland ook goed kunnen gebruiken 😉

  Post a Reply
  • Tja je eigen bedrijf zie je vaak als eerste.

   Post a Reply
 3. Hallo,

  De Vegabox biedt ook een Veganbox aan. Misschien kun je die aan een test onderwerpen.

  Post a Reply
  • Ik ga binnenkort de blog updaten, maar ben nog even druk met filmwerk. Dank voor de tip!

   Post a Reply
   • Hi Jitske, 2 opmerkingen, als je binnenkort toch een update schrijft:

    Juist http://www.24meal.nl is een bron van leuke boxconcepten met onafhankelijke reviews, iets minder commercieel dan foodboxen/foodboxwijzer als je het mij vraagt. Grappige unboxings ook (sommige echt te fout voor woorden, andere pofi hoor 😉

    Post a Reply
    • 24meal lijkt ondertussen afgehaakt te zijn, niet meer up to date. Die van https://www.foodboxwijzer.nl is nog wel actueel en ook foodboxen.nl zet er nog wel eens wat nieuws op zo te zien. Deze blog is ondertussen ook niet meer actueel, tijd voor een nieuwe test misschien?

     Post a Reply
     • Klopt Joyce, heb de post bijgewerkt. Is weer helemaal up-to-date!

 4. Inmiddels alweer verouderd, maar ik wilde toch even mijn ervaringen met HelloFresh vermelden. Absoluut niet duurzaam in elk geval. Ik heb nog nooit zoveel plastic afval gehad als afgelopen weken. De bezorging was op zaterdagavond, meestal pas na 20.30 uur, dus mijn 1e kookdag was zondag. Ik had een box voor 5 dagen maar had elke week wel iets wat bedorven was (biefstuk, vis, groente, room) dus ik ben na 6 weken gestopt. Bovendien waren de groenten voornamelijk uien, tomaten en paprika. Ik heb 2x wortel, 1x venkel, 1x spinazie, 1x paksoi, 2x courgette en 1x een zak gemengde Italiaanse mix gehad. Tweemaal bestonden de groenten uit een klein zakje sla en een tomaat, 1x met een mini blikje maïs (dat is graan, geen groente). Veel was verpakt in plastic, ook als het in mijn ogen niet nodig is (tomaten, aardappelen, verse kruiden).
  Het concept is best leuk, de recepten gevarieerd genoeg, maar de realiteit… mwah.
  Ze krijgen een ontzettend hoge score, maar als je reviews leest op bv. trustpilot vraag ik me af waarom.

  Post a Reply
 5. De Buurman is een zeer slecht bedrijf.
  Op het moment dat zij een box de deur uit doen om bezorgd te worden voelen zij zich niet meer verantwoordelijk en menen zij dat hun deel van de overeenkomst is afgerond.
  De bezorgdienst heeft ook geen verantwoordelijkheidsgevoel: op het moment dat zij de box ‘ergens’ hebben afgegeven menen zij dat hun deel van de overeenkomst is afgerond, ook als de box ergens anders word bezorgd…

  Kan nog niet eens het eten zelf beoordelen omdat de box bij buren bezorgd is (die dit ontkennen) en zowel De Buurman als hun bezorgdienst vinden het niet hun probleem: wel betalen, geen box, geen vervanging, geen excuus, helemaal niets

  Post a Reply
  • Dag! Vervelend dat de bezorging van De Buurman bij jou/jullie niet goed liep. Voor mijn vergelijking van boxen is service geen criterium, maar jouw reactie is goed als extra nuance voor de lezers. En ik zal eens reviews zoeken van dit bedrijf. Als er teveel kritiek op is gooi ik De Buurman van de lijst. Vriendelijke groet, Jitske

   Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat is de allerbeste maaltijdbox van Nederland? - […] de antwoorden die consumenten gegeven hadden, bleek dat de Allerhande box goed scoorde doordat je niet vast zit aan…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *