Voedselbos maken. Les 1

Nederlanders houden van overleggen. Laat ons maar lekker polderen en elkaar bekritiseren. Zelfs als we tijdens de workshop van Akker naar Bos op een dijk in Bemmel staan en uitkijken over uiterwaard en houtwal zijn we vooral druk met elkaar. En maar discussiëren!

Sloot
Dat is zo’n moment dat Mark Shephard onrustig wordt en de 40 man naar het bos leidt. Eerst kijken wat de natuur doet en dat nadoen, dat is een van zijn credo’s. Hij doet het vaker, de boer uit Wisconsin: op elk van de vier workshops waar ik sta te filmen stuurt hij de groep naar heg, sloot en struik. Als hij niks zegt lopen we immers braaf langs het bos en over het pad. Dat zijn we gewend: gebaande paden, rechte voren. Dat past niet bij de agro-ecologie die Shephard aanhangt.

In de video een korte impressie van de workshop over het Spiegelbos bij Bemmel. We onderzochten de mogelijkheden om er een productief en rendabel voedselbos van te maken. Ik kreeg zelf, in mijn rol als verslaggever, terloops nog een tik op de vingers van Shephard:

  • Boer Shephard heeft zijn opvattingen over permacultuur en voedselbossen opgetekend in het boek “Herstellende landbouw”. Kopen? Klik op het plaatje hierboven.
  • Er volgen nog twee blogs met lessen over voedselbos maken. Les 2 en 3 (weer met video-impressies) volgen de komende dagen.

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

 1. Top dit! En fijn die opmerking van de verslaggever waardoor Shepard de kans krijgt het “oude denken” uit te dagen!

  Of zoals in een beroemde quote van Einstein, je kunt problemen niet oplossen met dezelfde manier van denken die ze gecreerd heeft.

  Nog zoiets, zijn jullie bol.com affiliate?! Dat is de dinosaurus economie! Het voeden van zeer grote bedrijven die al teveel hebben terwijl de kleintjes die de grootste veranderkracht hebben steeds een gebrek aan middelen hebben.

  En voor je nu denkt, ja maar wij zijn zelf een relatief kleine organisatie die de inkomsten meer dan nodig heeft voor de prachtige boeiende website e.d… naast het rechtstreeks linken naar schrijver, bewerker, uitgever, vertaler e.d… kun je ook als je dan graag via een internet boekhandel die alles bijna heeft wilt werken, voor youbedo.com gaan bijvoorbeeld, er zijn alternatieven en hoe meer daar mee gewerkt wordt, enfin je snapt het ; ).

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *