Altijd handig om in huis te hebben: havermout en gekookte peulvruchten. Daarmee maak je met iedere groente die je in huis hebt een beregoede burger. Het duo levert eiwitten, koolhydraten én body aan je vegan burger. De bietenburger is mijn favoriet. Die is fantastisch van kleur, en de kok weet: de presentatie is de helft van het werk.
[Over presentatie gesproken: ja, dat zijn kaasbroodjes op de foto’s, Jitske? Klopt, die zijn niet vegan. De rest wel.]
Lupine
Voor de stevigheid kun je alle soorten peulvruchten gebruiken, maar ik kies voor de duurzaam geteelde lupinebonen. Als je mijn podcast met Lekker Lupine beluistert weet je waarom! Lupinebonen koop je kant-en-klaar potje bij natuurvoedingswinkels, Albert Heijn (Smaakt) en Jumbo (Boon). Voor rauwe lupinebonen moet je op zoek naar een webshop.
Drie voor de prijs van eén
Ik had nog een restje doperwten en lupinebonen in de koelkast, en daarmee heb ik meteen twee extra varianten gemaakt: een doperwtenburger en een bonenburger. Belangrijk: pep de smaak op met kruiden en specerijen. Bij doperwten past munt, voor de bonen koos ik voor kurkuma en korianderpoeder (ook: ketoembar). En nog een tip: maak de bietenburger met rauwe biet. Met gekookte biet kan het ook, maar daar komt meer vocht uit. Doe er in dat geval extra havermout of bloem bij.
Bietenburger (4 stuks)
250 gram rode biet (1 grote of 2 kleine)
50 gram havermout
100 gram lupinebonen
halve rode ui
1 knoflookteentje
zout, peper
Bereiding
- Maal/hak de havermout en de lupinebonen (keukenmachine, staafmixer).
- Hak de biet, ui en knoflook op dezelfde manier.
- Meng alles samen in een kom en vorm er 4 burgers van.
- Laat ze een half uur koelen in de koelkast. Ik leg ze op stukjes bakpapier, dan plakken ze niet aan elkaar vast.
- Bak de burgers 5 minuten aan elke kant.
- Doe ze op een broodje of flatbread met als topping: sla, vegan mayo, soja-yoghurt, rode ui.
Doperwtenburger (2 stuks)
100-150 gr doperwten (gekookt)
50 gram havermout
paar takjes munt
1 tl komijnpoeder (djintan)
zout, peper
Bonenburger (2 stuks)
100-150 gram bonen of kikkererwten
1 tl kurkuma
1 tl ketoembar
1 teen knoflook
1 tl sambal of pepersaus (bijv. die van Italiamo)
zout, peper