Keuken van de Veluwe: naaldboom eten

De nieuwe keuken van de Veluwe is meer dan een kookboek over verse, lokale en pure streekproducten. Gelukkig maar, want daar word je al mee doodgegooid tegenwoordig. De uitgave is niet alleen een receptenboek – je leest er ook de verhalen van de koks, producenten en leveranciers. En vooral: het is een boek voor slowe fijnproevers die geen zin meer hebben in eenheidsworst en fabrieksproducten. Immers: hoe een heideschaap smaakt hangt af van de plek waar de kudde graast. En hoe kaas smaakt hangt af van het koeienras en het voer dat de dieren eten. Ook heide bloeit ieder jaar anders, waardoor de heidehoning ook steeds anders smaakt. En kerstbomen? Niet weggooien! De naalden zijn lekker in de marinade

Bosbes-terroir
De nieuwe keuken van de Veluwe, van René Zanderink en Ria Dubbeldam, gaat over de terroir van producten van de Veluwestreek. Terroir is een term uit de wijnwereld die aangeeft in hoeverre bodem, klimaat en seizoen de smaak van een wijn bepalen. Dat geldt ook voor de smaak van andere producten: vlees heeft ook terroir, chocola heeft terroir, alles wat met zorg en buiten wordt gekweekt heeft terroir. Met die insteek, en de uitgebreide interviews graaft het boek daarmee een stuk dieper dan het gebruikelijke streekproductenboek (’typisch dit of dat’-met-recept).

Kerstboom eten
Bij typisch Veluws eten denk je waarschijnlijk het eerst aan wild. Logisch. Maar de streek levert ook Veluwse heidehoning, moeflon, jeneverbes, heideschaap, bronwater. Trek dit boek vooral in de herfst, als er veel paddenstoelen en bessen zijn, uit de kast.  Voor die bijzondere terroir-weetjes over larikstoppen-olie (wildplukkers zien naaldbomen vaak over het hoofd), dikkejennensoep en vlees van het Veluws wolhaarvarken. Dat de auteurs in de recepten wel eens wat doorschieten in moeilijkheidsgraad (“drie plofjes doperwtenschuim”, “jus de veau”) zij ze vergeven.
En om de producten in handen te krijgen moet je wel wat moeite doen. Maar dat is nu juist de bedoeling van een slow food-boek.

Noten

  • Wie abonnee wordt van kwartaaltijdschrift Nieuwe Veluwe krijgt het boek (Prijs: € 15,-) gratis.
  • René Zanderink is ook co-auteur van het slow kookboek Liever Lokaal, met 365 recepten voor alle seizoenen. Mijn blog over dat boek vind je hier.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *