Als je als kleinschalige producent van Rioja-wijnen moet opboksen tegen de grote merken moet je creatief zijn. Daarom vond ik het interessant om in Elvillar te gaan filmen bij het echtpaar dat de wijngaarden Bodegas Bhilar en Etérea Kripan runt. David en Melanie zijn op het eerste gezicht heel inefficiënt bezig: hun wijngaarden zijn relatief klein (minder dan 1,5 hectare), ze ploegen de bodem met paarden en spuiten biodynamische onkruidbestrijders met de hand. Toch weten ze hun wijn te slijten aan toprestaurants. Hoe doen ze dat?
Veerkracht
De kracht van deze kwaliteitswijn ligt vooral in de diversiteit: veel verschillende druivensoorten (in plaats van de standaard-Tempranillo), op verschillende bodems en verschillende hoogtes. Bij Bhilar/Kripan hebben ze op het goede moment hooggelegen, door de kou inproductieve terreinen aangekocht. Die doen het door de opwarming van het klimaat juist nu goed. Een mix van druivenrassen doet het ook beter in een warmer klimaat dan alleen de vroegrijpe Tempranillo, en natuurinclusief werken maakt de bodem beter bestand tegen hitte en uitdroging.
Minder productie dan bij de grote jongens dus, maar betere wijn! En op de proeverijen ga je de wijngaard in:
Paarden
En waarom dan die paarden? Die aanpak is bewust conventioneel: oude wijngaarden hebben smallere paden dan nieuwe wijngaarden, want als je grootschalig werkt moeten er tractoren kunnen rijden om de gewassen te bespuiten. Om de twee weken maar liefst – dat zijn aardig wat pesticiden. In Elvillar werken ze ouderwets met paarden om in de smalle paden rond de wijnranken te kunnen ploegen. Oudere dorpelingen lopen komen regelmatig wat nostaligie opsnuiven als loonwerker Alfred weer met de paarden aan de slag is.
Meedoen aan een wijnproeverij op deze bijzondere plek? Meld je aan via de contactpagina van Bodegas Bhilar
De wijnen van Bodegas Bhilar en Etérea Kripan hebben het Demeter-keurmerk.