Oesters, krabben en zeesla (VIDEO)

“Ik ben een van de armste en zieligste vissers van Nederland”, bekent Barbara deze week op Food Professional Day. “Een paar jaar geleden hadden we met zeebaars de rijkdom voor onze deurmat. Nu moeten mijn man en ik het doen met oesters, krabben, en zeesla.” Er is al een paar jaar geen vis meer in de Waddenzee. Op de Noordzee gaat het juist weer goed met de visstand, zeker met een soort als de schol, maar op het Wad is er voor kustvissers zoals Barbara Rodenburg geen eer meer te behalen.

Zielig?
Toch hield Rodenburg voor het publiek van wetenschappers en profkoks geen zielig verhaal. Integendeel: Barbara is een knokker, die met haar club Goede Vissers tot in het Europees Parlement de belangen behartigt voor een kleine groep kustvissers die duurzaam vist, maar ook een boterham wil verdienen. Zo kregen de Goede Vissers kregen het na vier jaar lobby voor elkaar dat een twintig vissers in drie provincies oesters met de hand mogen rapen. En terwijl de mechanische kokkelvisserij is verboden, kunnen de handkokkelvissers nog wel aan de slag.

Wat is Barbara’s drive?


 

Crowdfunding
Barbara is met haar man Jan ook eigenaar van Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Zij zijn een crowdfundingsactie begonnen voor een fileerlokaal waar iedereen kan leren werken met vis. Op die manier wil het vissersechtpaar meer mensen betrekken bij de kustvisserij. Steun dit mooie initiatief op CrowdAboutNow! De actie duurt vanaf vandaag nog 53 dagen!

[bol_product_links block_id=”bol_5515c00d04a60_selected-products” products=”9200000022439313″ name=”Slow Foodies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Zelf oesters rapen?
Tip van het Slow Food kookboek “Liever Lokaal”: aan de Zeeuwse kust en de Wadden kun je Japanse oesters rapen. Je mag 10 kilo per dag per persoon meenemen, dus vullen die emmer! Oesters zijn er genoeg op dit moment: natuurlijke vijanden hebben ze niet. Koop wel een speciaal oestermesje en neem een stevige doek mee. De vormen van deze wilde oesters zijn grillig en je moet handigheid krijgen in het openen ervan. In “Liever Lokaal”vind je recepten voor:

• Japanse oesters gegratineerd in wittewijnsaus
• Gegratineerde of gegrilde oesters in stout bier
• Bloemkoolsoep met platte oesters

Meer vis
Meer video met Barbara in de blog van gisteren, 27 maart. Ze legt daar uit wat de Goede Vissers zijn en doen.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *