Je kunt er over twisten of het terrein van de Vlaamse Smaakboerderij in Deinze een voedselbos is. Denk bij een voedselbos ook niet aan een bos, eerder aan een bosrand met fruit- en notenbomen, struiken en meerjarige kruiden. Op de Smaakboerderij doen ze bovendien aan laanteelt: bomen op rijen, zodat fruit en noten goed oogstbaar zijn. En de paarden lopen er niet los, maar hun weide is omheind met struiken waaraan ze mogen knabbelen. Hoe bossig ook, of niet: hier werken ze aan een gezonde bodem, biodiversiteit én voedsel.
“Een voedselbos is een door mensen bedacht bos,” is een van de credo’s van voedselbospionier Wouter van Eck. En dat is een concept waar veel in past, ook het vee van het Vlaamse echtpaar Rik en Tine Calus. Jitske ging op bezoek en liet Rik uitleggen hoe ze hun agrobosbouw combineren met het houden van paarden, kippen en schapen.
Lees ook: Voedselbossen – de zin en de onzin, van MergenMetz.
En luister de podcast die Louis De Jaeger met Rik Calus maakte in zijn serie Voedselbossen: