Deze man vermoordt aardappels! (VIDEO)

Zegt ‘ie zelf. Met de beste bedoelingen, dat wel. In een wereld waarin zoetwater schaars wordt en de helft van onze watervoorraad verzilt besloot Marc van Rijsselberghe (Marc.Foods) te onderzoeken of populaire gewassen kunnen groeien op zoute grond. Aardappelen, met name. Gisteren sprak Marc op het Studium Generale Voedsel voor Morgen in Utrecht, en in de video onder heb ik twee fragmenten uit de livestream voor je geselecteerd. Een bedrijf dat drijvende tuinen in delta’s test, wolhandkrabben teelt en Wageningse onderzoekers ver achter zich laat in onderzoek naar zilte teelt.  In de gaten houden, deze zoutboer!

 

Zilt
Marc is niet de enige die het potentieel van de zilte teelt ziet. In Zeeland en in de Waddenzee oogst men ook zilte gewassen zoals lamsoor of zeekraal. Marc.Foods doet het anders. Onder het motto “de stomste boeren hebben de grootste aardappels” test Van Rijsselberghe aardappelrassen op zoute grond. ‘Aardappels vermoorden’ noemde bij het gisteren: 70% gaat immers dood en een deel doet het matig. Maar 5% doet het wél goed, en daarin schuilt een enorm potentieel om de wereld beter te voeden. Landen als Bangladesh die veel met overstromingen te maken hebben zien hun grond immers steeds zilter worden.

 

Zoet dankzij zout
Een opmerkelijk testresultaat: sommige gewassen worden zoeter als je ze zout water geeft. Op de testlocatie plantte Marc.Foods 40.000 wortelen. De duinhazen kozen de exemplaren uit die met zout water waren geteelt: die waren het zoetst. Ook interessant: per ras en per individu kunnen aardappels verschillend op zout reageren. Dat is dan meteen ook een probleem, want consumenten willen graag producten met standaardsmaken.

Bekijk 8 minuten met hoogtepunten uit de lezing:

Tot 5 april 2016: iedere dinsdagavond Voedsel voor Morgen in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. De livestream vind je hier.

 

Meer weten over zout? Lees mijn eerdere blogs:

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *