Eten heeft niet alleen een enorme impact op ons klimaat, maar ook op het wereldwijde waterverbruik. De Volkskrant publiceerde vorige week (29/11/14) een paar heldere infographics over de watervoetafdruk van ons voedsel. De meest opmerkelijke uitkomst: vanillestokjes zijn de grootste waterverslinders in onze keuken! Dat is balen voor mij, want ik ben gek op die goddelijke Spaanse vanillepudding, de flan. Mits in eigen keuken bereid natuurlijk, op de menukaart te vinden als flan de casa. Flan staat letterlijk stijf van de zuivel, suiker en vanille. Een bekend dilemma voor de Waarachtige Slow Foodie: hoe fouter, hoe lekkerder!
Fout
Specerijen zoals kruidnagel en nootmuskaat, noten, cacao en koffie scoren ook hoog op de lijst van waterverslinders. Qua vlees is rundvlees opnieuw de boosdoener. Opnieuw, want de klimaatvoetprint van rundvlees is groot, en om een kilo rundvlees te krijgen moet je er 10 kilo plantaardig voedsel in stoppen. Het is efficiënter om die groenten en granen meteen zelf op te eten. Ook met het oog op waterverbruik is plantaardig eten beter dan vlees eten:
Minder douchen?
Interessant is ook de tabel die laat zien waarvoor wij het meeste water gebruiken. Je denkt dan meteen aan douchen en de wc doorspoelen, maar uit de grafiek hier onder blijkt dat verantwoord eten veel belangrijker is. En weer helpt het vooral als we minder vlees eten.