Bakker Bas bakt ambachtelijk (VIDEO)

Ambachtelijk brood bakken, is dat net als vroeger: alles met de hand? En waarom zo omslachtig? Is brood uit de supermarkt soms niet goed? Slow Foodies vraagt het aan Bas van Leersum van De Seelse Bakker uit Doorwerth.

Slow
Er komt nog wel één machine aan te pas, legt Bas uit:  een kneedmachine voor het deeg. De rest gaat allemaal met de hand. Het is met brood net als met wijn: hoe langer wijn de tijd krijgt, des te beter van smaak. Als het brood lang kan rijzen, als je desem gebruikt, als je ‘op de vloer’ bakt in plaats van in blik – zoals het standaardbrood – dan krijg je een veel lekkerder brood, met een korst rondom.

Spelt
Met ambachtelijk bakken en speciale broden (desem, spelt, low carb) onderscheidt De Seelse Bakker zich van de supermarkt. Bas: “Als ik hetzelfde bak als de supermarkt kan ik op prijs niet concurreren. Wel als ik bijzondere broden bak, want daar is een publiek voor. Veel mensen willen weten wat ze eten. Daarom gebruik ik ook vaak meel van de Renkumse Molen, hier vlakbij. Dan weet je precies wat er in zit.” Inmiddels staat er bij de boerderij van Veld en Beek (Slow Foodies maakte daar eerder ook een reportage) rogge op het land, bestemd voor De Seelse Bakker. Dan is de cirkel rond: streekgraan, streekmolen, streekbrood.

In de video vertelt Bas over ambachtelijk bakken en presenteert één van zijn topbroden. Trouwens: op 3 aug. publiceren wij nóg een interview met Bas. Dan over de vraag of speltbrood gezonder is dan tarwebrood.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *