Asperges met zuring-spinaziesaus

Prima voor saus en soep in het voorjaar: versgeplukte bladeren van de veldzuring. Voor dit aspergerecept meng ik de zuring met gewokte spinazie. Die smaken versterken elkaar, en je hoeft dan niet zoveel bladeren in het wild te plukken. Immers: wildplukken moet niet kaalplukken worden.

Varianten
De saus past prima bij asperges, al dan niet in combinatie met
– feta of geraspte Parmezaanse kaas
– zalm
– krieltjes-in-de-schil met knoflook en rozemarijn.

Matig
In zuring zit oxaalzuur, net als in rabarber. Je moet het dus niet elke dag vaak eten -dan krijg je maagklachten-  maar dat was je waarschijnlijk toch al niet van plan. Niet meer dan een keer per week is prima én gezond: in veldzuring zit veel vitamine C.
bloedzuring

 

 

Een mooie roodgenerfde variant voor in de tuin:  bloedzuring.
Lekker (en mooi) in de sla!

 

 

Ingrediënten (4p)

2-3 handvol     zuringbladeren (vers, jong)
500 gr               verse spinazie
2 dl                    sojaroom of slagroom
2                        sjalotjes (of paar bosuitjes)
1 kg                   asperges
p.p.                   ong. 1,5 ei
olie, zout, peper

 

Bereiding

 • Zijn de asperges droog? Leg ze 15 minuten in water. Droog ze af.
 • Schil de asperges, van de kop naar beneden. Snij ong. een cm van de uiteinden af. Kook ze, afhankelijk van de dikte en hoeveelheid, 10-20 minuten. De schillen en uiteinden kun je later gebruiken voor aspergesoep. Spoel de eieren af en kook ze in een paar minuten hard in het kokende aspergewater.
 • Snij de zuringblaadjes in grove stukken en was ze. Snij het sjalotje. Was de spinazie een paar keer, laat uitlekken in een zeef.
 • Bak de sjalot ong. 2 minuten in olie op zacht vuur, voeg dan de zuring toe. Laat zachtjes smoren tot de zuring geslonken is; de kleur wordt nu donkergroen. Haal het mengsel van het vuur.
 • Zet een wok met een paar eetlepels olie op hoog vuur en wok de spinazie tot het slinkt. Zet dan zacht en voeg de zuringmix toe. Maak op smaak met zout en peper en voeg de room toe (evt. de groente eerst pureren met een staafmixer als je van een gladde saus houdt).
 • Serveer de asperges met saus en bestrooi met eikruim.

Tot slot, voor de fun, de teaser die ik maakte voor mijn sociale media-kanalen:

 

 

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

 1. Ik ben zelf ook flink bezig met wildplukken voornamelijk voor soep en thee. Thee en soep is wat makkelijker dan salades of echte recepten:)

  p.s schrijver is ”admin”, dat kan beter!

  Post a Reply
  • Dank voor de tip! En ja, er zitten nog een aantal foutjes in de site waarvoor mijn WordPress-kennis tekortschiet. Zit in de planning om dat te fiksen!

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *