Zomerse fruitsoep

Fruitsoep is een feestelijk toetje (of tussendoortje), en net zo simpel te maken is als een smoothie: fruit en sap pureren, in een bord gieten, versieren, klaar!
Niet doorvertellen: fruitsoep is ook een goede truc om de anti-fruit-types stiekem met vitamine C te injecteren. De blender maalt weliswaar veel vezels en fytonutriënten tot moes (hele stukken fruit eten is gezonder) maar in zo’n fraaie vorm eten ze tenminste nog wát fruit.

Fruit en sap
Je kunt fruitsoep met allerlei soorten fruit van het seizoen maken; voor de soep op de foto nam ik aardbeien en wat restjes frambozen en bosbessen. Het lekkerst is een mix met een bijpassend sapje: bessensap bij de bessen, etc. In plaats van vruchtensap kan gewoon water ook, of (ongewoon) witte wijn of rosé. Neem op iedere 100 gr 50 ml vocht.

 

Ingrediënten (4p)
500 gr zacht fruit
250 ml vruchtensap
Paar druppels citroen- of limoensap
250 gr (plantaardige) room (bijv. Alpro Soya Op te Kloppen)
Voor de zoetekauw: 1 zakje vanillesuiker
Varianten: snuf kaneel, halve rode peper in flinterdunne reepjes, eetbare bloemen, munt.

 

Bereiding

  • Mix, blend of pureer fruit en sap. Houd wat fruit apart voor de garnering.
  • Stevig fruit: kook eerst 15 min. met water of sap. Pureer en laat een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Klop de slagroom.
  • Voeg een paar druppels sap van citroen of limoen toe en proef of de fruitmix zoet genoeg voor je is. Evt. een zakje vanillesuiker of suiker erbij. Giet in borden/bakjes en garneer met vers fruit en slagroom.

 

Vegan room

  • De slagroom heb ik toegevoegd voor het showelement en voor wat zoetigheid. Er is zelfs plantaardige room tegenwoordig: ik ontdekte die van Alpro bij de Jumbo. Net als bij plantaardige melk is het even wennen aan een andere smaak. In de “Alpro Soya Op te kloppen” dacht ik vanille te proeven.
  • Probeer zelf uit of je er nog tafelsuiker door wilt: in de koolhydraten van de vegan room zit al een beetje suiker. Maar suiker in koolhydraten is minder erg dan tafelsuiker toevoegen  -zo heb ik in deze blog van Liesbeth Oerlemans geleerd.
  • Dit recept van Fair Trade Original mengt kokosmelk door de slagroom . Mooi ook die zoete bladerdeegstengels:
  • fairtrade fruitsoep

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *