Zelf gezonde ijsjes maken van vers fruit is een stuk beter dan ze kant-en-klaar kopen (minder kleurstoffen, minder suiker). En gemakkelijk en goedkoop is het ook. Ik dacht altijd dat ijs maken veel gedoe was met een ijsmachine, maar met simpele plastic vormpjes van een paar euro en een bak vers fruit ben je er eigenlijk al. Fruit pureren, in de houder gieten, nachtje in de vriezer en klaar.
Het roomijsje maak je met rood zomerfruit: aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, rode bessen of een mix van alles. Wat je maar in huis hebt. Of desnoods met zo’n bosvruchtenmix uit de diepvries. Ik ging voor wat op moest- het diepvriesfruit maar liet de ontdooide vruchten niet uitlekken. Dat is niet erg voor de smaak, maar wel voor de vorm: in plaats van de mooie wit met rood dooraderde ijsco krijg je één rood-roze geheel.
IJs als ontbijt
Het oorspronkelijke recept komt van de site Desserts for Breakfast en die naam kun je letterlijk nemen: met dit ijsje kun je ontbijten. Het is immers yoghurtijs, en yoghurt met zomerfruit is een prima ontbijt. Om het smeuïg te maken heb ik wat slagroom toegevoegd. Het resultaat mag er zijn: zoet door het fruit, zacht door de room en zurig door de yoghurt en de limoen.
Brokjes
Voor het watermeloenijsje meng je het vruchtvlees met wat citroen en munt. Ik deed er kleine brokjes chocolade door voor het pitjeseffect, maar dat kwam niet zo goed uit de verf. Als je wat water toevoegt zie je de chocola wellicht beter, maar dan wordt je ijsje ook wateriger. Probeer zelf maar uit. De hoeveelheden zijn bij benadering, met 6 vormpjes zul je waarschijnlijk wat fruitmix overhouden. Vries dat ook in (plastic bakje, cake- of muffinvormpjes o.i.d.).
Ingrediënten ROOMIJSJE (6 ijsjes)
200 gr (gemengd) rood fruit
2 el (basterd)suiker
75 gr Griekse yoghurt
100 ml room
sap van een halve limoen
snufje zout
Bereiding
- Meng fruit met limoensap en 1 theelepel suiker en laat een kwartier staan. Dan prakken (niet heel fijn).
- Klop de room met 1 el suiker tot slagroom.
- Meng in een kom de yoghurt en de slagroom, en doe er (tussen duim en vinger) een klein beetje zout bij. Het zout pept de smaak op. Roer de bessen voorzichtig door de room. Het moet niet één kleur worden en je moet evenveel wit als rood blijven zien, in strepen.
- Vul de vormpjes en zet een uur in de vriezer. Doe dan de stokjes erin en zet tenminste 4 uur terug in de diepvries.
- Houd de vormpjes even in warm water, of laat ze een paar minuten buiten de vriezer staan.
- Serveertip: met gepureerde aardbeien. Noem dat voor je gasten aardbeiencoulis, dat staat deftig en het klopt nog ook.
Ingrediënten WATERMELOENIJSJE (6 stuks)
1/3 van een kleine watermeloen
1 el geperst citroensap
6-8 muntblaadjes
4 stukjes chocola
Bereiding
- Mix, blend of prak het vruchtvlees en vocht.
- Snijd of scheur de muntblaadjes klein, voeg toe aan de meloenprak.
- Snijd of breek de chocola in kleine brokjes. Voeg toe.
- Vul 6 vormpjes en zet een uur in de vriezer. Doe dan de stokjes erin en zet tenminste 4 uur terug in de diepvries.
- Voor het opeten: houd de vormpjes even in warm water, of laat ze een paar minuten buiten de vriezer staan.
Waar koop je vormpjes?
Omdat ik meerdere ijsrecepten uitprobeer ben ik op zoek gegaan naar betaalbare vormpjes – bij voorkeur online. Het resultaat van mijn zoektocht op het web:
- Xenos: goedkoop (€ 3,50) maar slechts 1 vorm
- Bol: meerdere vormen maar duur (ong. 19,- per stuk); belachelijk dure stokjes
- Kookwinkel: meerdere vormen (ong. € 13,-), ook stokjes
- Made by Me: goedkope stokjes (50 voor €1,-), wel €7,- verzendkosten. Ook stokjes in kleur.
- Ikea: 2 vormen, goedkoop (ong. € 2,- per stuk) maar afhalen bij de winkel
- Blokker: maar 1 vorm, €14,-
Uiteindelijk koos ik voor Ikea en Made by Me.