Wat dacht je van een stoofpotje met spekjes en wortel, nu het weer wat guurder wordt? Alles bio natuurlijk, ook het spek. Het recept (4 personen):
2 winterwortelen
4 aardappelen
3 koolrabiknollen (ong. 600 gr)
1 grote ui
100 gr (bio-)spekjes
1 groentenbouillonblokje
Boter of olie
Peper, zout, paprikapoeder
Vooraf
Snijd de stengels van de knollen en schil ze. Bewaar een paar bladeren voor de garnering. Schil ook de wortelen (handig: met de kaasschaaf) en de aardappelen. Pel de ui. Snijd alles in blokjes. Maak ondertussen bouillon van 0,5 l water en een bouillonblokje.
Bereiden
Bak de spekjes 5-10 minuten. Als ze bruin worden, uit het vet scheppen en de ui (kort, laag vuur) glazig bakken in het vet. Doe dan de rest van de groenten erbij en schep alles even om. Giet de bouillon erbij en laat alles 20-30 minuten stoven. Breng dan op smaak met zout, peper, paprikapoeder. Strooi voor het opdienen de spekjes en gesneden koolrabigroen over de stoofpot.
Spek-noot
Ik gebruik de gesneden bio-spekjes van Albert Heijn of speklappen van Veld en Beek in Heelsum.