Voetprint-koken

Bij duurzame voeding en verantwoord eten denk je al gauw aan vleesfraude of plofkip, maar vergeet niet dat duurzaamheid ook te maken heeft met milieu, klimaat en onze voetprint op de aarde. Handig: met de app Questionmark kun je in een oogopslag zien hoe een product in de winkel scoort op duurzaamheid. Daarnaast berekent Dorien Soons van Voetprint Cooking voor ons de CO2-belasting van wat we koken. Zodat wij met een lage(re) voetprint kunnen inkopen en koken.

[bol_product_links block_id=”bol_5547bc72e6941_selected-products” products=”9200000006899716″ name=”Slow Foodies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Blik=beter
Ik ontmoette Dorien op een WNF-Open bijeenkomst, waar donateurs en promotors van het Wereld Natuur Fonds meepraten over beleid. Dorien legde daar letterlijk een aantal producten langs de meetlat. Voetprint Cooking levert verrassende inzichten op: sperziebonen uit blik, of zelfs per vliegtuig uit Kenia, scoren relatief laag qua voetprint. Ik filmde terloops (zie video onder) een interessant weetje over de milieubelasting van biologische producten. Er woedt in Nederland immers een al een tijdje een meningenstrijd over de al dan niet hoge milieubelasting van biologische producten ten opzichte van de oogst van de reguliere, grootschalige landbouw. Als boude stelling kort samengevat met: ‘biologisch eten is slechter voor het milieu dan niet-biologisch’.

CO2
Als je er meer over wilt weten, kijk dan maar eens naar discussies op Foodlog of google de voormalige en huidige voorzitters van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, Aalt Dijkhuizen en Louise O. Fresco. Voetprint Cooking stelt: het is veel interessanter om te kijken naar de verschillen in CO2-belasting per product dan naar  bio versus niet-bio. Het maakt nogal wat uit of je kip of rundvlees eet, bijvoorbeeld. Het verschil tussen vlees van een plofkip en een biokip is minimaal, maar tussen kip en rund uit Brazilië gigantisch:

 

tabel_voetprint

 

Dorien over de voetprint van vlees:

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

  1. Kleine correctie op het filmpje: 17 kgCO2/kg is voor Nederlands rundvlees VLEESvee. Nederlands MELKvee is lager, te weten 8,9 kgCO2/kg.

    Post a Reply
  2. Graag wil ik opmerken dat ik meer uit chaos professor Fresco wat slordig Fresco noem in deze voordracht, dan uit dis-respect. Mevrouw Fresco heeft openlijk het “merk” biologisch wat opengebroken. Dat vind ik niet zo verkeerd in een tijd (2012/2013) waarin er biologische kiwi’s uit Nieuw-Zeeland bij de AlbertHeijn lagen. Dat noem ik nou een “contradictio in terminis.”

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *