Ui en biet passen goed bij elkaar, ook in een stamppot. In dit recept voor bietenstamppot geven we het nog wat extra pit met vegetarisch gehakt. Vegagehakt is goed verkrijgbaar, ook in de supermarkt (bijv. van Tivall, AH, De Vegetarische Slager) en het is een prima vleesvervanger.
Voor de vleeseters: neem biologisch gehakt of spekjes.
Voor de veganisten: zonder de crème fraiche of boter is dit recept vegan
Voor wie het niet wild genoeg kan: vervang het vegagehakt door blokjes komijnekaas.
Ingrediënten (4 personen)
1,5 kilo kruimige aardappelen
500 gr. vegetarisch gehakt
3 grote uien, gesnipperd
1 pond voorgekookte bietjes
azijn, zout en peper
evt. creme fraiche of klont boter
Bereiding
- De aardappelen schillen, wassen en halveren
- Schil en snipper de uien
- Doe de aardappelen in een grote pan, doe er water bij en zout naar smaak. Leg de uien er bovenop en breng aan de kook. Laat op een matig vuur 10 min. koken.
- Voeg de bietjes toe en laat nog 15 min. koken
- Giet het overtollige kookvocht af (laat iets onderin de pan zitten)
- Bak het vega-gehakt een paar minuten
- Stamp de stamppot en voeg evt. een klontje boter of een paar eetl. creme fraiche toe
- Breng op smaak met het gehakt, azijn, zout en peper
Recept: variant op het recept van Christina Beldman van Smulweb