Vegetarische andijviestamppot

Bij een recept voor stamppot denk je aan bij winter en kou, maar door de rauwe andijvie is dit gerecht ook lekker in de zomer. En bieten kun je het hele jaar door kopen: van oktober tot april winterbieten (grote ronde, zonder loof) en van mei tot september de kleinere zomerbieten, met loof.

 

Speckjes
De combinatie van smaken is perfect: zoete biet, licht-bittere andijvie en zoute spekjes. De gerookte speckjes van de Vegetarische Slager geuren als echt spek en hebben een goede beet. Ik vind ze wel aan de zoute kant (in een pak van 150 gr. zit één theelepel zout), maar in dit geval pept dat de zoete smaak van de rode biet juist goed op. Voor de liefhebber: serveer de andijviestamppot met zoetzure augurken.

andijviestamppot

 

 

 

 

Sloom
Als je deze stamppot slow maakt kook je de bieten zelf, in de schil. Dat zijn ze het lekkerst, en na het koken gaat de schil er goed af. Met winterbieten moet je er wel wat tijd voor uittrekken: reken op 1 à 1,5 uur. Ik kookte 2 bieten van 250 gr. een uur en een kwartier, en die hadden nog wat bite. Zomerbieten kook je in 20 tot 25 minuten.

 

Ingrediënten (4p.)
1,5 kg. aardappelen
500 gr. rode bietjes
300 gr. gerookte speckjes (de Vegetarische Slager, 2 pakjes)
(kleine) struik andijvie (ong. 500 gr)
Varianten: voeg ui en/of appel toe

 

Bereiding

  • Boen de rode bieten schoon onder stromend water en kook ze 1 à 1,5 uur. Pel de schil eraf en snijd de bieten in stukjes.
  • Schil de aardappelen en kook ze met zout in 15-20 min. gaar.
  • Snijd ondertussen de andijvie in smalle repen, spoel ze af en laat uitlekken.
  • Bak de vega-spekjes op middelhoog vuur vlak voordat de aardappelen gaar zijn, dan zijn ze nog krokant. Vijf minuten is genoeg om ze knapperig te bakken. Ze hoeven niet bruin te worden: ze zijn al bruin.

 

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

  1. 1 theelepel zout??? Die laat je dan toch snel links liggen? Dat is ongeveer 3 gram en dus de helft van wat op een dag ‘goed’ voor je is.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *