Meer plantaardig eten, en minder vlees en zuivel, is goed voor de planeet. Maar je wordt niet zonder maar een fulltime vegan. Minder vlees eten vind ik een makkie. Geen koemelk – no problem. Maar kaas? Ik ben verslaafd aan kaas. En hoewel vegan kaas inmiddels ook lekker is: het zit meestal in plastic verpakt. Dan maar eens zelf kaas maken, met cashewnoten van Pieter Pot – want bij Pieter shop je zonder verpakkingen. Ook een belangrijk bestanddeel: edelgist. Te koop in natuurwinkels, en populair onder vegans omdat de vlokken (inactieve, gedroogde gist) kazig smaken.
Malen
Vegan parmezaan maken is snel en makkelijk: doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en hak het fijn. Maak alleen niet te veel, want de notenkaas is beperkt houdbaar: twee tot drie weken, luchtdicht verpakt in de koelkast. In de kookvideo hieronder gebruikte ik ongezouten en ongebrande noten. Dan moet er wat zout bij. Maar met gezouten en gebrande cashewnoten gaat het ook. Of gaat het misschien nog beter. Ik ben nog maar een vegan dummy…
Ingrediënten
- 70 gram cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken
- 1 tl ui-en knoflookpoeder
- 1 tl zout (bij ongezouten noten)