Traybake spitskool

Een truc om fervente koolhaters over te halen: snijd een spitskool in vier parten, smeer de stukken in met een marinade en rooster ze in de oven. Of op de barbecue. Dan gaat die gehate kool er niet alleen aantrekkelijk uitzien, het wordt heerlijk! En ik ben ook niet zo’n koolfan. Zeker vroeger thuis  van die doorgekookte kool gegeten. Je maakt dit ovengerecht heel simpel:

Marinade
Varieer gerust met de marinade. Mosterd past goed bij spitskool. Iets oosters of mediterraans ook. Ik gebruikte dit keer een kant-en-klare citroenharissa met wat koolzaadolie erdoor en strooide er nog wat gerookte paprikapoeder over. Maar een sausje maken van gembersiroop, sojasaus en knoflook werkt ook. Zorg wel voor een uitgesproken smaak – dat is belangrijk om de koolsmaak op te peppen.

Kies je voor de harissa-variant? Die is lekker met een saus van Griekse yoghurt, verse koriander en peper en zout

Ingrediënten (2p.)
2 spitskolen
4 el harissa
2 el olie
1 tl geroosterde paprikapoeder
500 gr aardappelen (nieuw of iets kruimig)

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Maak een marinade van harissa en olie.
  • Snijd een stuk stronk van de sitskool maar laat een klein stukje zitten. Snijd de kool in vier stukken.
  • Smeer de stukken kool in met de marinade, ook tussen de bladeren.
  • Snijd de aardappelen in kleine stukken.
  • Verspreid de aardappelen over een ingevet bakblik (of doe het op bakpapier). Rooster ze 15 minuten in de oven.
  • Leg dan de kool erbij en rooster nog eens 20 minuten. De kool moet gaar zijn (prik in de stronk) en bruin aan de randen.
  • Serveer met een saus van yoghurt en verse koriander.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *