Spruitjespuree met pit

Wat eten we vandaag? Spruiten. Vitaminebommetjes zijn het, die goed scoren in de top-tien van gezonde wintergroenten. Ik wok ze het liefst, zodat ze nog knapperig zijn.

Wel jammer dat alle bitterheid uit de spruit is veredeld: er is vooral zoetigheid voor teruggekomen. Met als bijkomend voordeel dat onze eigen spruiten geen goede reden meer hebben om de groente te weigeren. Zeker niet als je de groene kanjers wokt met ui en knoflook. Doe eens gek en maak er een pittige stamppotvariant van: puree met gewokte spruitjes.

Recept (2p)
500 g spruitjes
3-400 gram aardappelen
1 uitje of sjalot
2 teentjes knoflook
snuf nootmuskaat
tl sambal
2 el sojasaus

Bereiding

  • Schil en kook de aardappelen. Draai de pit uit als de piepers 5 minuten koken: dan garen ze nog een tijdje door. Helemaal duurzaam (omdat het energie bespaart): de pan in een dekbed wikkelen en zo lekker in bed stoppen. Doe ik ook met rijst- alles wordt vanzelf gaar.
  • Maak ondertussen de spruitjes schoon, snij de ui en knoflook. Snij de spruitjes doormidden. Hele spruiten kort koken en laten uitlekken kan ook, maak als je ze doorsnijdt worden ze met heet bakken voldoende gaar.
  • Wok de spruiten ongeveer vijf minuten op hoog vuur. Voeg dan ui, knoflook en sambal toe en bak kort. Doe de sojasaus erbij en laat even op zacht vuur pruttelen.
  • Stamp de aardappelen met nootmuskaat; melk toevoegen hoeft niet want de spuitjeswok heeft genoeg vocht om het geheel smeu├»g te maken.
  • Meng de wokgroente door de puree. Lekker met pittige vegetarische blokjes of falafel-balletjes.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *