Spruitjes inmaken

De laatste oogst komt van het land bij Herenboeren Lingezegen en ik heb lekker veel spruitjes. Tijd om eens te experimenteren met inmaken! Ik heb spruitjes en rode bieten liggen, en ga die allebei zoetzuur inmaken.

Schoon
De potten van 0,5 liter kook ik eerst 15 minuten uit (de ringen 5 minuten) zodat ze brandschoon zijn. Dat is belangrijk bij inmaken: je moet hygiënisch werken. Haal de potten heet uit het water (met een tang) en laat ze drogen op een schone theedoek.

Experimenteren
Voor de spruitjes kies ik voor kort, vijf minuten koken. Dat is een gok (disclaimer: spruiten inmaken doe ik voor het eerst), maar rauw inmaken lijkt me niet lekker. En dan komt het leukste: combinaties maken met andere groente, kruiden en specerijen. Voor de spruitjes maak ik twee verschillende potten: beide met appel en gele paprika, maar met verschillende specerijen. Google of ChatGPT maar eens wat er past bij spruitjes, en je vindt dan o.a. salie, chilivlokken, appel, gember en kurkuma. Reken voor het vocht dat er bijkomt op een verhouding van 3x water/2x azijn/1x suiker. Voor mijn smaak is dat te zoet; ik doe er minder suiker bij.

Ingrediënten (voor 1 liter)

  • 200 gram spruitjes
  • 1 winterwortel
  • 1 appel
  • 300 ml water
  • 200 ml (appel)azijn
  • 75 gr suiker
  • halve el zout (= 7,5 gram)
  • 10 peperkorrels
  • 2 tl chilivlokken
  • halve el mosterdzaad
  • tl kurkuma
  • 1 laurierblad

Bereiding

  • Snijd de spruitjes doormidden en kook ze 5 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Snijd de appel in stukjes en de paprika in repen.
  • Vul twee potten van 0,5 liter met een mix van spruitjes, appel en gele paprika.
  • In eén pot doe je er kurkuma en chilivlokken bij, in de andere peperkorrels, laurierblad en en mosterdzaad.
  • Breng in een pan water, azijn, suiker en zout aan de kook. Even roeren tot de suiker is opgelost en dan uitzetten. Giet voorzichtig (met een trechter) in de potten.
  • Sluit de potten en laat ze ondersteboven afkoelen. Zet ze minimaal een paar dagen op een donkere en koele plek (10-12 graden is het beste).
  • Goed gesloten en koel bewaarde potten kun je wel een jaar bewaren. Als ze geopend zijn: in de koelkast bewaren.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *