De laatste oogst komt van het land bij Herenboeren Lingezegen en ik heb lekker veel spruitjes. Tijd om eens te experimenteren met inmaken! Ik heb spruitjes en rode bieten liggen, en ga die allebei zoetzuur inmaken.
Schoon
De potten van 0,5 liter kook ik eerst 15 minuten uit (de ringen 5 minuten) zodat ze brandschoon zijn. Dat is belangrijk bij inmaken: je moet hygiënisch werken. Haal de potten heet uit het water (met een tang) en laat ze drogen op een schone theedoek.
Experimenteren
Voor de spruitjes kies ik voor kort, vijf minuten koken. Dat is een gok (disclaimer: spruiten inmaken doe ik voor het eerst), maar rauw inmaken lijkt me niet lekker. En dan komt het leukste: combinaties maken met andere groente, kruiden en specerijen. Voor de spruitjes maak ik twee verschillende potten: beide met appel en gele paprika, maar met verschillende specerijen. Google of ChatGPT maar eens wat er past bij spruitjes, en je vindt dan o.a. salie, chilivlokken, appel, gember en kurkuma. Reken voor het vocht dat er bijkomt op een verhouding van 3x water/2x azijn/1x suiker. Voor mijn smaak is dat te zoet; ik doe er minder suiker bij.
Ingrediënten (voor 1 liter)
- 200 gram spruitjes
- 1 gele paprika
- 1 appel
- 300 ml water
- 200 ml (appel)azijn
- 75 gr suiker
- halve el zout (= 7,5 gram)
- 10 peperkorrels
- 2 tl chilivlokken
- halve el mosterdzaad
- 1 tl kurkuma
- 1 laurierblad
Bereiding
- Snijd de spruitjes doormidden en kook ze 5 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
- Snijd de appel in stukjes en de paprika in repen.
- Vul twee potten van 0,5 liter met een mix van spruitjes, appel en paprika.
- In eén pot doe je er kurkuma en chilivlokken bij, in de andere peperkorrels, laurierblad en en mosterdzaad.
- Breng in een pan water, azijn, suiker en zout aan de kook. Even roeren tot de suiker is opgelost en dan uitzetten. Giet voorzichtig (met een trechter) in de potten.
- Sluit de potten en laat ze ondersteboven afkoelen. Zet ze minimaal een paar dagen op een donkere en koele plek (10-12 graden is het beste).
- Goed gesloten en koel bewaarde potten kun je wel een jaar bewaren. Als ze geopend zijn: in de koelkast bewaren.
14 januari 2025
Hartelijk dank voor het recept. Maar even aandacht voor het volgende.
Onder”Ingrediënten” staat “1 winterwortel”. Maar is vervolgens niet gebruikt in de “Bereiding”.
Onder “Bereiding” staat “Snijd … en de paprika in repen.” Maar onder “Ingrediënten” is “paprika” niet genoemd.
Wat is het nu?
15 januari 2025
Goed gezien, Robert! De winterwortel hoort er inderdaad niet in (die zat bij de rode bieten, maar ik beschrijf hier alleen het recept voor de spruiten). De paprika hoort er wel in. Ik heb de fout nu gecorrigeerd. Dank dat je zo attent was om mij er op te wijzen!
15 januari 2025
Hi Jitske,
Jou erop wijzen is ook in mijn voordeel hoor. Nu kan ik aan de slag. Dankjewel voor de fix.
15 januari 2025
Hi Sitske,
Ik ben begonnen. Er staat onder “Ingrediënten” “tl kurkuma”. Hoeveel theelepels?
16 januari 2025
1 theelepel
16 januari 2025
Ik ga verder wanneer ik thuis ben. Dankjewel. 👍