Recept: Spaanse flan

Ter ere van de Spaanse almendra een recept voor zo’n typisch Spaans eierpuddinkje, de flan. Met geschaafde amandel.

amandelboomgaard lr (1024x168)

[Foto: amandelboomgaard bij Nigüelas in Andalusië, 30 km onder Granada]

Recept (6p)

  • Schenk een dun laagje stroop in zes ingevette (boter/olie) puddingvormpjes. Zelf vloeibare caramel van suiker maken kan ook, maar wat krijg je dan? Juist: stroop.
  • Zet de oven aan: verwarm tot 180 graden.
  • Maal of snij de amandelen klein, en meng ze in een schaal met de eieren, suiker en melk. Klop een minuut lang  even flink door met (staaf) mixer, op gemiddelde snelheid. Luie koks zoals ik halen de garde er even doorheen; is ook wel voldoende.Giet het vocht op de strooplaag in de vormpjes.
  • Kook ong. een halve liter (een steelpan vol) water,  schenk in een ovenvaste schaal en zet de vormpjes er in. Belangrijk: zorg dat het water op ong. de helft of tweederde van de vormpjes staat, want we gaan het au-bain-marie koken in de oven. Zet de schaal 30-40 minuten in de warme oven.
  • Check of de pudding goed gestold is: steek een vork in de pudding (vroeger deed je dat met een breinaald, maar wie breit er nu nog tegenwoordig?). Komt de vork er droog uit, dan is de flan klaar.
  • Laat de vormpjes afkoelen in de koelkast. Stort de puddinkjes op bordjes en leef je uit op een eventuele garnering (bv ruw gemalen amandel, munt, kersen)

 

Ingrediënten

200 gr. suiker (de Spaanse hoeveelheid, kan wel wat minder bij ons)
500 ml (halfvolle) melk
4 eieren
125 gr. geschaafde amandelen
stroop
[Een recept van Petitchef]

 

Reistip
Koop op reis in Spanje nooit kant-en-klare flan in de supermarkt – die zijn per definitie slecht! Een beetje restaurant in Spanje maakt een eigen flan de casa (‘pudding van het huis’). Vraag ernaar!

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *