Preitaart met blauwe kaas

Een snel recept voor quiche (of pizza) op basis van bladerdeeg, prei en kaas. Klinkt saai? De verrassing zit in de saus: ei met ei, en verder niks. Meestal zit er ei én room in een hartige taart, maar alleen ei geeft voldoende stevigheid aan de vulling en smaakt anders. Het idee komt van een Griekse bergherberg die mij ooit verraste met een supersimpele pizza van bladerdeeg, belegd met ei en feta. Verder niks. Goddelijk!

Hollandse blauwe
Sinds het Griekse avontuur varieer ik het pizzarecept en meestal maak ik het als quiche – dan heb je geen gedoe met randen maken. De quichevariant met verse prei is een van mijn vegetarische toppers. De zachte en zoetige smaak van prei past goed bij pittige soorten blauwe kaas, maar ook bij (zachte) geitenkaas of geraspte belegen Hollandse kaas. Een mix van meerdere soorten kaas kan ook. Of variëren met zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden. Ga eens op zoek naar een boerenwinkel met Nederlandse blauwaderkaas via Boerderijzuivel. Of shop online:
Deliweb verkoopt de blauwe kaas van koe en geit van Bastiaansen
Biodichtbij levert Egmondse bollen (aderkaas van de geit) van zorgboederij de Klompenhoeve. Ook verkrijgbaar in supermarkt DEEN.

Seizoenstip
Prei is zowel zomer- als wintergroente, maar koop de groente bij voorkeur in herfst of winter. Dan is de kans het grootst dat het lokaal is geteeld. Zomerprei ligt vaak lang in koelcellen of komt uit Spanje of Marokko. Moestuintip: gooi het ‘kontje’ van een prei niet weg, maar zet het op de vensterbank. In een paar dagen groeit er een jonge scheut uit.

Ingrediënten (4p)
5-6 plakjes bladerdeeg
3 eieren
2 preien (zomerprei: 3)
150 gr blauwe kaas
peper (geen zout)

Bereiding
• Verwarm de oven op 175 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
• Snijd en was de prei. Meng in een kom met ei en verkruimelde kaas. Voeg peper toe (géén zout- de kaas is zout genoeg)
• Rol het bladerdeeg uit en leg in een ingevette quichevorm of bakblik. Vul met het mengsel en doe meteen in de oven.
• Bak de quiche in ong. 20-25 minuten.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *