Een echt voorjaarsrecept: pizza met wildpluk. Bladeren van de paardenbloem smaken als spinazie, en in dit recept wok ik ze met ui en knoflook. Even laten uitlekken en dan met tomaat en kaas op de voorgebakken pizzabodem. Voor twee personen heb je zo’n 300 gram paardenbloembladeren nodig; ik plukte een vergiet vol, in eigen tuin.
Varianten: met jong blad van zevenblad en/of weegbree, en in plaats van blauwe kaas geitenkaas of een bol mozarella.
Ingrediënten (2p)
2-300 gram paardenbloembladeren
50 gram blauwe kaas (bv Danablu of Roquefort)
sjalotje of kleine ui
1 tomaat
teen knoflook
3 plakjes bladerdeeg
peper (geen zout, er zit genoeg zout in de kaas)
Bereiding
- Verwarm de (hetelucht-)oven voor op 175 graden. Laat de bladerdeeg ontdooien.
- Snij de ui in ringen, en de tomaat en het teentje knoflook in stukjes.
- Was de bladeren en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem, leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op de bloem uit tot een vierkant. Rol de randen op en prik gaatjes in het bladerdeeg met een vork. Laat de bodem 5 minuten in de oven stevig worden.
- Wok ui,knoflook en paardenbloemblad kort. Zet het vuur uit, voeg stukjes tomaat, peper en verkruimelde kaas toe.
- Verdeel de massa over de pizzabodem en laat de pizza in ong. 5-7 minuten heet worden. Als de kaas is gesmolten is ‘ie goed. Niet te lang doorbakken, dan wordt het blad nogal bitter (tenzij je daar juist van houdt).