Mireille Götz eet vrijwel uitsluitend plantaardig en maakte voor mij deze vegetarische én vegan paella. Ze gebruikt zeewier om de smaak van vis te vervangen. Zeewier is vers niet gemakkelijk te vinden, maar wakame, gedroogd zeewier, is een goed alternatief. Dat zet in water uit tot mooie groene slierten met een zilte smaak. Verder gaan er veel Aziatische kruiden door de saus (kurkuma, koriander, kruidnagel) en samen met de rode peper komt de smaak ook dichtbij die van een Indiase curry. Wil je een meer Spaanse look, gebruik dan witte rijst met saffraan.
- De video: “Waarom eet Mireille vegan?”
Ingredienten (4p)
- 1 ui of prei, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
- 2 zomerwortels of 1 winterwortel
- 200 gr sperzieboontjes
- 1 gekookte rode biet
- 3 ontvelde tomaten (evt. uit blik)
- 1 rode peper, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
- 100 g gekookte kikkererwten, zonder vocht (vers of uit blik)
- 100 gr. voorgekookte adukibonen
- 1 tl kappertjes, zonder vocht
- 3 el zwarte olijven zonder pit, in stukjes
- 4 kopjes meergranenrijst
- 2 el gedroogd zeewier (arame of wakame)
- 2 el (kokos-, olijf-)olie
- 1 tl kurkuma, 0,5 tl kardemompoeder en 0,5 tl kruidnagel
- handvol verse koriander (of 1 tl korianderpoeder/ketoembar)
- zeezout en versgemalen peper
- rasp en sap halve limoen
Bereiding
- Vooraf: kook de adukibonen en de rode biet.
- Was en snijd de groenten.
- Verhit de olie in de wok. Voeg eerst kruiden toe, zodat dit goed kan mengen met de olie. Fruit op zacht vuur de ui met knoflook. Voeg wortel, sperziebonen en biet toe. Roerbak nog even goed door, doe er wat vocht bij en doe het deksel op de pan. Laat het vocht verdampen en de groenten gaar stomen.
- Kook de rijst met de wakame in een ruime hoeveelheid water. De zwarte akame zet uit en wordt groen zeewier.
- Roer de tomaten, rode peper, kikkererwten, adukibonen, kappertjes en olijven door de groenten en stoof alles in een paar minuten warm.
- Giet de rijst-met-zeewier af, laat het even rusten en meng het met het groentemengsel. Roer alles goed door en breng op smaak met zeezout, peper, limoensap en -rasp en verse koriander.
Opties:
• Gebruik in plaats van de Aziatische kruiden het Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout (2 tl)
• Andere zomerse groenten als courgette, spitskool of paprika passen ook prima