Hoe bak je oranje friet?

Oranje patat, feestelijk!
Je maakt het voor vier personen met een kilo zoete aardappelen.
Schil de aardappelen en snijd ze in de vorm van Vlaamse friet. Bestrooi met knoflookpoeder en paprikapoeder, en schep alles om met een scheut olijfolie. Dan een half uur in een voorverwarmde oven (230 graden) bakken, verspreid over twee bakplaten. Zo simpel is het.

Krokant
Wil je de frieten goed knapperig en krokant? Volg dan een paar tips uit een workshop van Meneer Wateetons:
– kook de aardappelen 5 minuten voor in kokend water met een beetje azijn. Laat afkoelen.
– haal de friet door een maïzenapapje (maïzena of ander zetmeel en wat water) en daarna door alleen maïzena
– bak de patat voor (5 minuten op 150 graden) en laat afkoelen
– bak de patat af: 2 minuten op 175 graden.

Kleurmix
Voor de variatie heb ik ook een courgette en een aubergine in dezelfde repen gesneden, en ze door de oranje frites gemengd. Lekker erbij: gebakken kabeljauw met peterselie- of bosui-olie. De eerste olie is neutraal van smaak, maar goed als showelement. De bosui-olie (recept hieronder) is pittiger van smaak, want gemaakt met vierge of extra vierge olijfolie, knoflook en bosui. Heerlijk bij vis, maar je kunt er natuurlijk ook van alles in bakken. Want ja: je kunt gerust bakken in die olie van de eerste persing; dat heb ik geleerd van Italiaanse olijfboeren. En die kunnen het weten.

oranje frites met vis

Oranje frites met kabeljauw

Bosui-olie
Recept voor 250 ml:
250 ml (extra) vierge olijfolie
4 bosuitjes
2 tenen knoflook

Bereiding

  • Snijd de bosui in stukjes en de knoflook in plakken.
  • Verwarm de olie tot het begint te walmen. Doe de bosui en knoflook erbij.
  • Roer tot de ui en look gaan bruinen en zet dan het vuur uit.
  • Laat een nacht staan. Giet de olie dan door een zeef, en in een flesje. Het is dan lichtgeel van kleur.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *