Meiraapjes worden ook nog in juni geoogst, dus met wat mazzel tref je ze nog bij de groenteboer in de natuurwinkel. Ze smaken naar radijs en de kleine, jonge knollen hebben een goede bite, dus je kunt er een salade van maken (snijd ze in dunne plakjes). Gezond ook, want deze vergeten groente zit vol vitamine C en calcium. Als meiknolletjes ouder en dikker zijn neemt de bitterheid toe. Die knollen kun je beter koken, dan worden ze zoeter. In deze vegetarische gratin vervang ik aardappelen door meiraapjes. Heel geschikt als je minder koolhydraten wilt eten.
Ingrediënten (1-2 p)
3 meiraapjes
8 plakjes cheddar-kaas
150 ml volle slagroom (light kan schiften)
100 gram crème fraîche
50 gram geraspte parmezaan
2 teentjes knoflook
handvol (verse) tijmblaadjes
peper, zout
Bereiding
- Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal in.
- Pel en snijd de knoflook.
- Schil de meiraapjes (als ze heel jong zijn hoeft dat niet). Snijd ze in dunne repen (ik gebruik een mandoline).
- Maak 2 lagen van meiraap, knoflook, peper, tijm, zout, een paar theelepels crème fraîche, en 4 plakjes cheddar.
- Giet de slagroom over het geheel, strooi de parmezaan erover.
- Verwarm 30 minuten in de oven met aluminiumfolie erop. De laatste 5-10 minuten de folie weghalen, zodat er een bruine korst op komt.