Lekker voor een zomerse dag en gemakkelijk te maken: koude makreelsalade. De combinatie van gerookte makreel met appel is erg geslaagd! Als je pasta of aardappelen toevoegt, zoals in het onderstaande recept, is het een volledige maaltijdsalade. Zet de mix, met de dressing erdoorheen, voor het opdienen een tijdje in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
Tips
• Zorg dat je de appelreepjes na het snijden meteen met sap van limoen of citroen besprenkelt, anders wordt de appel bruin.
• Gebruik een beetje zurige of zoetzure appelsoort, zoals een Granny Smith.
• Spoel de gekookte aardappelpartjes of krieltjes niet af met koud water: warme aardappelen nemen vocht op en worden slap.
• Heb je wel honing, maar is het zo’n harde brok? Doe een theelepel honing in een glazen bakje of kopje en zet een paar seconden in de magnetron.
• Voeg pas vlak voor het opdienen de (veld)sla toe: ook sla wordt anders snel slap. De rest van de salade is goed (koud!) te bewaren. Dan trekken de smaken goed in en daar wordt de salade alleen maar lekkerder van.
• De geur van de makreel blijft lang aan je handen zitten na het schoonmaken. Wil je dat niet: maak schoon met plastic handschoenen, of koop kant-en-klare makreelfilets.
Ingrediënten (4p)
3-4 bosuitjes (of 1 rode ui)
2 tl mosterd
1 tl vloeibare honing
2 el (witte wijn-)azijn
200 ml olijfolie
3-5 takjes peterselie
200 gr vastkokende aardappelen (of krieltjes)
2 appels
1 limoen of halve citroen
2 hele gerookte makrelen
300 g veldsla of gemengde sla
Eventueel variëren met extra gedroogde zontomaatjes, komkommer, of pasta ipv aardappelen
Bereiden
Snijd de aardappel in brokken of plakjes en kook ze kort (8-10 min.). Laat in een vergiet afkoelen.
Snipper de bosuitjes; was en knip de peterselieblaadjes.
Voor de vinaigrette: roer de mosterd met azijn, honing, beetje zout en versgemalen peper door elkaar. Voeg al roerend de olijfolie toe en blijf roeren tot er een goed gemengde saus. Roer de peterselie en bosui erdoorheen.
Snijd de appel in dunne plakjes (met schil: gezonder), pers de limoen en meng het sap met de appelreepjes.
Snijd de kop en staart van de gerookte makreel en verwijder graatjes en huid.
Meng makreel met de bosui, aardappel en appel in een kom en meng de vinaigrette erdoor.
Verdeel de sla over vier bordjes en schep de koude salade erop.
16 november 2016
Gemaakt voor 3 personen, was Heeeerlijk!
Als je nog iets met gerookte makreel hebt, dan ben ik je heel dankbaar!
dank je.