Linzentruffels

Een verrassende snack voor wie zin heeft in zoet: chocoladetruffels op basis van linzen. De truffel wordt met linzen minder zoet dan met slagroom of ganache, maar door de combinatie met chocolade, appelstroop en likeur overheersen de peulvruchten niet. Ideaal om eens iets bijzonders op tafel te zetten! Maak je truffels extra slow met bijvoorbeeld:

Ingrediënten (20-25 stuks)

  • 50 gram gemalen noten of amandelschaafsel
  • 150 gram gare linzen; zonder zout gekookt en uitgelekt (ongekookt: 65 gram)
  • 50 ml appelstroop of honing
  • 1 tl gemberpoeder
  • 35 gram roomboter
  • 2 el Appl’eau (of een andere Calavados of likeur)
  • 6 el cacaopoeder
  • 125 gram pure chocola (met 75% of meer cacao)

Bereiding

  • Rooster de noten kort in de koekenpan en maal ze in de blender, keukenmachine of koffiemolen.
  • Meng de noten met de linzen, roomboter, appelstroop, gemberpoeder en likeur. Maak er een pindakaasachtige smurrie van.
  • Breek de chocola in stukken en verwarm het au bain-marie op het vuur, of een minuut in de magnetron. Doorroeren tot het vloeibaar is.
  • Voeg de chocolade toe aan het linzenmengsel. Roer goed door en laat alles minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  • Zeef de cacaopoeder in een diep bord.
  • Maak kleine balletjes van de linzen-chocovulling en rol die door de cacao.

Recept op basis van het recept in “Bonen!” van Joke Boon. De truffels blijven een week goed in de koelkast.

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

  1. Ik heb Franse berglinzen bruine, gele, groene, Le Puy, rode crimson, Beluga zelfs witte
    Welke heeft u of Mevrouw Boon gebruikt?

    Post a Reply
    • Dag Kim,

      Joke Boon noemt in haar boek alleen dat ze bruine linzen heeft gebruikt. Ikzelf was bij het maken van dit gerecht (we maakten diverse bonenrecepten tegelijk) alleen aan het fotograferen (en proeven :-), dus ik weet niet meer welke linzen mijn kookmaatjes hebben gebruikt. Zo te zien ben je een kenner, dus ik zou gewoon maar eens wat gaan testen. Als je een tip hebt: altijd welkom! Succes ermee, Jitske

      Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *