Lemon curd

Citroen is een aanrader voor gebak en toetjes, want het geeft tegenwicht aan al die zoetigheid. Minder suiker gebruiken helpt ook (en is gezonder), en daarom maak ik deze zoetzure citroencrème zelf. Op taarten of in scones vind ik lemon curd lekker in combinatie met mascarpone, en nu er weer biologische aardbeien te koop zijn (in de natuurwinkel maak je het meeste kans) smeer ik lemon curd op pannenkoeken, met aardbeien erop.

Te laat!
Maak je lemon curd slower en koop bio-citroenen en bio-zuivel. En ik bedenk nu dat het ook vegan, en dus nog duurzamer kan, met volle plantaardige melk en maïzena.

 

Ingrediënten
4 eieren
150 gram suiker
80 gr boter
2 citroenen

Bereiding
Steriliseer een weckpot 15 minuten in een pan met kokend water. Laat de pot afkoelen en drogen op een schone doek of keukenpapier. Ik gebruikte er eentje van 500 ml en die werd met de hoeveelheden van hierboven halfvol.

  • Splits 2 eieren. Gebruik het eigeel en bewaar het eiwit voor iets anders.
  • Weeg 150 gram suiker af.
  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Snijd de boter in stukken.
  • Breek twee eieren boven een pan. Doe er het eigeel en de suiker bij. Zet de pan op laag vuur en roer tot een lobbig geheel. Alleen verwarmen, niet koken want dan gaan de eieren stollen.
  • Doe de boter, citroenrasp en -sap er bij. Doorroeren op laag vuur tot een gelei. Dat is in een half minuutje al gebeurd. Weer: niet koken.
  • Zet het vuur uit en zeef de lemon curd in de gesteriliseerde pot. Je kan het in de koelkast in ieder geval drie weken bewaren.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *