IJs als hartig voorgerecht, dat is apart. Wie bij ijs iets zoets verwacht kijkt raar op als je tomaat-basilicum-ijs serveert.
Dus wat is de truc? Noem het geen ijs. Noem het een ‘ijzig voorgerecht met tomaat, basilicum en garnalen’. Of ‘coole garnalen met tomaat en basilicum’. Whatever, zolang je het maar geen ‘ijs’ noemt, want dan vermijd je ongeruste blikken of en een vies vertrokken gezicht. Sterker nog, ze gaan smullen van dit zomerse hapje.
Koel
Maak het tomaat-basilicum-ijs minimaal vier uur van te voren. Beter nog: laat het een nacht in de vriezer staan. Dan is het voorgerecht zo gepiept: garnalen bakken, garnering snijden, en het hartige ijs toevoegen.
Ingrediƫnten (4p)
4 grote tomaten
150 ml slagroom
1 el suiker
0,5 tl balsamicoazijn
zout, peper
10 blaadjes basilicum, in stukken gesneden
200 gr garnalen
2 citroenen (garnering)
blaadjes sla (garnering)
vormpjes (pudding-, muffin-, o.i.d.)
Bereiding
Minimaal 4 uur van te voren
-
- Pers de tomaten tot pulp en sap in een sappers. Gooi de pulp weg, gebruik het sap.
- Klop room en suiker tot slagroom met een garde of (staaf)mixer.
- Neem een grote kom en roer slagroom, tomatensap, balsamicoazijn, blaadjes basilicum en een halve tl zout tot een geheel.
- Vul de vormpjes met het mengsel en laat ze een nacht opstijven in de vriezer.
Vlak voor het opdienen
- Snijd de citroenen in partjes, was de sla en scheur in stukjes.
- Bak de garnalen een paar minuten en strooi er (verse) peper over.
- Haal de vormpjes uit de vriezer en laat het ijs een beetje ontdooien (of verwarm onder een warme kraan).
- Garneer vier bordjes met ijs, garnalen, sla en citroen.
Meer gerechten waarmee je zelf gezond ijs maakt (met weinig suiker en geen toevoegingen):
Zelf ijsjes maken met zomerfruit
Waterijsjes met kiwi en munt