Linzenburger

Een vegan linzenburger maken, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, best lastig, zonder ei. Mijn plan -een 100% plantaardige burger maken- lukte niet. In de pan viel mijn burger uit elkaar. Dus ging er toch nog een ei bij en werd het geen vegan, maar wel een vegaburger.

 

Koenjit voor geel
Eerst maar eens de basis. Ik kies voor linzen (blonde linzen, die hoeven niet een nacht te weken), aubergine en courgette. De groente grill ik net zo lang tot het zacht is. Specerijen zijn belangrijk, anders wordt het een flauw geheel. Ik mik op een burger die gelig van kleur wordt: geel contrasteert mooi met het groen van mijn tuin: ik wil de burgers stapelen en buiten fotograferen.  Van de Indiase keuken ken ik de combinatie van aubergine en geelwortel (ook: kurkuma, of koenjit), dus in dit geval is dat mijn smaakmaker, samen met djintan (gemalen komijn). Geelwortel schijnt ook nog een heel gezond te zijn, dus dat is mooi meegenomen. Verder wil ik ook verse munt toevoegen – er ligt niet voor niets een blij blaadje munt op de burgers van mijn foto. Alleen die vergat ik uiteindelijk in het gerecht toe te voegen. Doe jij dat maar wel: het zal de smaak nog wat oppeppen. Deze vegaburger is lekker, maar we gaan voor Heel Lekker, toch?

 

Zonder ei
Ik wil een burger waarin je de ingrediƫnten nog terugziet, maar als ik de burgers probeer te vormen plakt het geheel te weinig. En in de pan vallen mijn zielige burgerhoopjes uit elkaar. Dan toch maar een ei bij de massa, en wat meel voor de stevigheid. En dat werkt. Ik vermoed dat het plakken beter gaat met nattere groente (de courgette bijv. kan ook heel goed rauw geraspt door de burger). Of alles in de keukenmachine malen en wat meel erbij. Of met wat geprakte tofu erdoor (ooit geleerd van een vegan- schijnt een prima bindmiddel te zijn). Wie een goede tip heeft: laat het me weten met een reactie onder dit bericht. Hoe meer vegan, hoe minder voetprint op de wereld, per slot van rekening.

 

Ingrediƫnten (voor 6 burgers)
200 gram blonde linzen
halve courgette
halve aubergine
1 ei
2 tl koenjit
1 tl djintan
2 el fijngeknipte muntblaadjes
zout, peper, bakolie

 

Bereiding

  • Kook de linzen in een 25-30 minuten gaar.
  • Bak (in stukjes) of rooster (in dunne plakken) de aubergine en courgette. Neem voor de aubergine meer tijd dan de courgette, want de paarse schil moet ook zacht worden (roerbakken: 10 min; roosteren: 5 min aan beide kanten).
  • Doe alles in een kom en schep om met koenjit, djintan, munt, zout en peper.
  • Voeg een rauw ei toe. Maakt dat de massa erg nat: voeg wat meel toe.
  • Vorm burgers van de smurrie en bak ze een paar minuten aan beide kanten.
  • Serveer op een broodje en met alles wat je lekker vindt op een burger: gebakken ui, ketchup, mosterd, sla. Ook lekker met in de schil gebakken krieltjes en sla.

 

 

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *