Voorjaar! Dus: asperges eten. In de kookvideo hieronder vind je mijn tips over schillen en koken. En een klassiek recept (wel zonder ham): witte asperges met botersaus en ei. Iets zouts past er goed bij; ik kies voor geitenkaas.
Vers
Als je asperges slow wilt eten, koop ze dan bij een lokale kweker of een landwinkel. Dan zijn ze mogelijk wel wat duurder dan in de supermarkt, maar ook verser en ekkerder. Je kunt de versheid checken door de stelen over elkaar te wrijven. Als ze een piepend geluid maken zijn ze écht vers. Zitten ze verpakt? Dan zie je aan de uiteinden of ze vers zijn (uitgedroogd = minder vers).
Hoe schil je asperges?
- Schillen gaat beter als je ze eerst een halfuur in koud water legt.
- Schil altijd twee keer rondom. Anders houd taaie draden na het koken.
- Breek of snijd na het schillen een 2 cm het uiteinde van de asperge. Bij verse asperges hoeft dat niet.
- Gooi schillen, uiteinden en aspergenat niet weg! Kook die samen 20 minuten, zeef het en je hebt een heerlijke bouillon voor aspergesoep (of iets anders, zoals risotto).
Ingrediënten (2 p.)
500 gram asperges
500 gram (nieuwe) aardappelen of krieltjes
2 eieren
75 gram feta
125 gram boter
zout, peper, nootmuskaat naar smaak
verse peterselie of bieslook
Koken
- Breng in een ruime pan een flinke hoeveelheid water met zout aan de kook. Leg de geschilde asperges erin (onder water).
- Kook ze 10 minuten (dikke asperges iets langer). Doe het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het kookwater staan.
- Kook intussen de aardappelen in 15 minuten gaar en kook de eieren hard. Pel de eieren en snijd ze doormidden.
- Smelt de boter op een laag pitje. De saus moet goudgeel worden.
- Test of de asperges gaar zijn: prik erin met een vork of leg er eentje op een vork: de asperge is gaar als ‘ie iets doorbuigt. Slap hangen is te gaar, recht nog niet gaar. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken (op keukenpapier bijv.).
- Serveer de asperges met aardappelen, ei en brokjes feta. Schenk de gesmolten boter eroverheen en maak het af met verse bieslook of peterselie.