Bloemkoolsteak

Geroosterde bloemkool is een lekker en gezonde vleesvervanger die je kunt klaarmaken als een stuk vlees. Er zijn zomer- en winterbloemkolen, dus deze kool kun je ook in de zomer kopen. Kies voor:
– onder de grill (250 graden, 10 minuten)
– bakken in boter (en daarna nog 15 minuten in de oven op 180 graden)
– roosteren in de heteluchtoven (20 minuten op 200 graden)
– op de barbecue (3 tot 6 minuten aan elke kant)

Show
Geroosterde bloemkool ziet er niet alleen goed uit (lang leve de show), het combineert ook met veel. Met ui en knoflook sowieso, maar ook met kappertjes, mosterd, Parmezaanse kaas, chilivlokken, kerrie, harissa, en nog meer. Maak je borst maar nat.

BBQ
Bloemkoolsteak is ideaal voor op de barbecue. Weinig werk en snel klaar, en die groentespiezen zijn we nu wel eens zat. Bovendien: groentes hebben verschillende roostertijden, dus dan is de helft van zo’n spies verbrand en de andere helft rauw. Niet echt reclame voor de vegetarische barbecue! Wees creatief en pof eens een biet of koolrabi. Of rooster halve stukken little gem – lekker met beurre noisette.

Ingrediënten
1 grote bloemkool
ui- en/of knoflookpoeder (of verse ui/knoflook)
olijfolie, paprikapoeder, zout, peper
2 bosuitjes, handvol peterselie

Bereiden (4p)
* Verwarm de oven voor 200 graden.
* Snij de bloemkool in stukken van 2-3 cm. Uit één bloemkool haal je meestal vier steaks. Rooster de roosjes die overblijven mee, maak er bloemkoolrijst van of doe ze door de sla.
* Leg de steaks op bakpapier en kwast ze aan beide kanten in met olijfolie. Bestrooi aan beide kanten met peper, zout, paprikapoeder en uienpoeder.
* Zet in de hete oven en rooster 20 minuten. Tip: als je verse knoflook gebruikt, bak die dan liever even apart. Het verbrandt snel bij hoge temperatuur en wordt dan bitter.
* Serveer met gesneden bosui en peterselie.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *