Auberginetaart met kaassaus

Weer eens wat anders dan gevulde aubergine: auberginetaart. Het recept heeft vergelijkbare ingrediënten (rijst, met name) maar door de presentatie krijgt het een extra feestelijk tintje. Dat maakt het vegetarische gerecht ook geschikt voor een feest of barbecue: je serveert de auberginetaart koud en en kunt hem dus van te voren maken. De saus die erover gaat is wel het lekkerst warm, dus maak die vlak voordat je de taart serveert.

Truc
Ziet de auberginetaart er ingewikkeld uit? Dat lijkt maar zo, want je bekleedt een kom met geroosterde aubergineplakken en voeg dan de rijstvulling toe. De truc is: flink aandrukken en koud wegzetten. Keer de kom om en je hebt een stevige taart die je in punten kunt snijden. Ik maakte de taart in een middelgrote kom – tussen een grote soepkom en een saladekom in. Genoeg als hoofdgerecht voor 2 personen, of als bijgerecht voor een stuk of 6 punten hartige taart.

Ingrediënten (hoofdgerecht 2 personen)
1 grote aubergine
2 ons rijst (zilvervlies is gezonder, witte rijst beter voor de kleur)
2 ons doperwten
teen fijngesneden knoflook
1 sjalot, of kleine ui
2 tomaten (in kleine blokjes)
handvol geraspte kaas

Voor de saus:
125 gram blauwe kaas
125 ml (soja-)melk of -saus/room

kom met aubergine

kom bekleden met aubergine

Bereiding

  • Kook de rijst. Kook de doperwten (diepvrieserwten? Dan kort koken). Laat rijst en erwten afkoelen.
  • Fruit de ui en knoflook twee minuten op zacht vuur.
  • Snij de aubergine in plakken en rooster ze in de oven of grillpan 5 – 10 minuten aan elke kant.
  • Maak een vulling van de rijst, doperwten, ui en knoflook, tomatenblokjes, gesneden peterselie en geraspte kaas. Met de kaas blijft het mengsel goed plakken.
  • Bekleed een kom met de geroosterde aubergine en vul met het rijstmengsel. Druk de vulling goed aan – met een grote pollepel, een schoteltje, o.i.d. Zet minstens een half uur in de koelkast.
  • Stort de taart op een bord en maak de kaassaus: melk of room verwarmen en kaas er, al roerend, in laten smelten. Serveer de taart en giet de warme saus erover. Saus vooraf erover gieten en laten afkoelen kan ook, dan stolt de saus op de taart.

Variant: gevulde aubergine
Je kunt dit gerecht ook als gevulde aubergine maken, warm uit de oven. Met dezelfde ingrediënten en een Purpura (zo’n ronde paarse gestreepte aubergine) ziet het er dan zo uit:

gevulde aubergine

gevulde Purpura-aubergine

In deze variant hol je eerst de aubergine uit, je bakt wat van de losse stukjes aubergine mee met de ui en knoflook en vult dan de uitgeholde vrucht. Met kaas erover in een voorverwarmde oven op 180 graden is het gerecht in een 15-20 minuten klaar. Serveer met een toefje peterselie of een muntblaadje. Meer tips over aubergine klaarmaken in deze blog+ video.

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

  1. Lekker!!!!! Ga ik gauw maken!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *