Raar, paardenbloemen eten? Welnee, heel veel bloemen en hun bladeren zijn eetbaar en kun je wild plukken: madeliefjes, viooltjes, rozen, en zelfs dat woekerende onkruid zevenblad. Op dit moment bloeien de paardenbloemen, dus grijp je kans met dit feestelijke voorjaarsrecept. Veel bladeren zijn lekker in de sla (pluk de jonge exemplaren); de bloemen zijn vooral voor de decoratie. Zo testte ik de bloempjes van de vergeet-me-niet in een salade: staat prachtig, maar smaakt naar niks.
Giftig?
Check van te voren wat wel en niet eetbaar is: lelietjes van dalen bijvoorbeeld komen nu ook op – maar zijn giftig. En pluk op plekken waar je zeker weet dat er niet gespoten is met gif. De planten in deze korte video zijn allemaal eetbaar:
Meer over eetbare planten: een video met hovenier Anthonetta van Bergenhenegouwen van Bloemen in je Tuin over eetbare bloemen in je siertuin.
Bakken
- Schaaf aardappelen met de mandoline of keukenmachine.
- Leg de schijfjes op bakpapier in een koekenpan, bak ze bruin aan beide zijde (halverwege uit de pan nemen, omdraaien, bakpapier weer onder de schijfjes leggen). Warmhouden.
Asperges
- Oven voorverwarmen op 180 graden. Asperges schoonmaken en koken tot iets verder dan beetgaar.
- Uit kookwater halen en op ovenvaste schaal leggen. Geitenkaas met room verwarmen tot kaas gesmolten is en over asperges gieten. Zet in de oven .
Frituren
- Tempurabeslag maken (ook als kant-en-klare mix te koop) en daar de bloemen van de paardenbloem doorheen halen.
- Olie verwarmen en de bloemen in frituurolie bakken tot tempuradeeg gaar is.
- Bloemen uit olie halen en uit laten lekken op keukenpapier.
Finishing touch
- Bladeren van paardenbloemen in dunne reepjes snijden en als de asperges uit de oven komen eroverheen strooien. Ook het hart van de bloemen kun je als decoratie gebruiken.
- Borden opmaken: eerst een laag aardappels, asperges met saus erbij, paardenbloemen draperen langs asperges.