Kwarktaart met minder suiker

Deze kwarktaart met vanille is wel zoet, maar niet mierzoet. Dit weekend experimenteer ik met friszoet gebak en ijs. Koekenbakkers die net als ik houden van niet-zo-zoet vinden deze vanillekwarktaart uit een kookboek van Delicious lekker! Ik doe er minder suiker in dan in het originele recept, en investeer in echte vanille: vanillestokjes kosten al gauw een paar euro per stuk maar zijn lekkerder en minder zoet dan vanillesuiker. Vanillesuiker is immer suiker met wat vanille, dus kun je kunt hier opnieuw overbodige suikers besparen.

Zurig
De laag zure room bovenop is een vondst. Als je dan ook nog de chocoladesaus weglaat en er meer zurig zomerfruit, zoals rode bessen, bij doet komen zuur en zoet mooi in balans.

Bereidingstijd
voorbereiding: 25 min. / oven: 1 uur en 40 min. / wachten: 4 uur

Ingrediënten
300 g tarwebiscuit
1 el (ongezoete) cacaopoederkwarktaart
70 g gesmolten boter
750 g verse roomkaas
150 ml slagroom
1 vanillestokje (opensnijden, merg eruit schrapen)
2 eieren en 8 eierdooiers
220 gr fijne kristalsuiker
600 ml zure room
frambozen of ander rood fruit
muntblaadjes (versiering)
250 ml chocoladesaus (recept onder)

[bol_product_links block_id=”bol_590478c61acda_selected-products” products=”9200000056840817″ name=”Slow Foodies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bereiding kwarktaart

  • Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier, of vet in met boter.
  • Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng  de boter en cacao door de kruim. Druk het mengsel uit over de bodem van de vorm en bak 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Schakel de oven terug naar 110 graden.
  • Meng de verse roomkaas met slagroom, vanillemerg, eieren, dooiers en 200 gram suiker (met keukenmachine of mixer). Giet het roommengsel op de bodem en bak de kwaktaart een uur en 15 minuten tot de vulling net stevig is.
  • Meng intussen de zure room met de overgebleven 20 gram suiker. Giet het zureroommengsel over de vulling en bak de taart nog 15 minuten in de oven. De vulling zal daarna nog licht wiebelen.
  • Schakel de oven uit en laat de taart erin staan met de deur op een kier, totdat hij koud is. Zet de taart dan nog minstens 3 uur, of tot de volgende dag, in de koelkast.
  • Snijd de kwarktaart in 12 rechthoeken en serveer ze met frambozen of chocoladesaus, of met beide. Versier met blaadjes munt.

 
Recept chocoladesaus

Voor 375 ml:
185 gr basterdsuiker
60 gr boter
300 ml slagroom
100 gr pure chocola (70% of meer), in brokken

Breng suiker, boter en room in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Neem van het vuur. Roer de chocola erdoor tot hij is gesmolten. Laat de saus voor het serveren afkoelen. Bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
Bereiden: 15 min.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *