Zelf pastasaus maken

Niks lekkerder dan zelfgemaakte tomatensaus met verse kruiden. Het is een prima basis voor in de pasta en je keuken gaat heerlijk naar tuinkruiden ruiken. Daar kan alleen de geur van versgebakken appeltaart tegenop… Saus met tuinkruiden is ook gezonder dan met bouillonblokjes, want daar zit vaak heel veel zout in.

 

Combineren
Zorg dat je verse basilicum bij de hand hebt: dat is een belangrijke smaakmaker.  Verder past bijna alle groente wel bij tomatensaus, ideaal dus voor wie een eigen moestuin heeft. Mijn voorkeurcombinaties:
-met chorizo (laat de knoflook dan weg)
-met ansjovisfilet (erg zout, maar pept de smaak op; neem voor dit recept 3-4 filets)
-met aubergine (in kleine stukjes bakken, dan worden ze goed zacht).

 

Ingrediënten (4p.)
750 gr.       tomaten
10-12         blaadjes basilicum
2                 teentjes knoflook, fijngesneden
1                 ui
takje          tijm, salie, rozemarijn, majoraan
olie, zout, peper

 

Bereiding

  • Kook een halve liter water en snijd ondertussen de knoflook en ui.
  • Leg de tomaten even in het kokende water tot ze barsten, laat afkoelen en ontvel ze. Snij de tomaten in grove stukken. Knip en rits de kruiden tot een mix van 2-3 eetlepels.
  • Verwarm de olie en bak de knoflook en ui een paar minuten op zacht vuur. Voeg de tomaten toe, de kruiden en zout en peper naar smaak.
  • Zet het vuur wat hoger en laat de saus een 15 minuten zachtjes inkoken. Zo nu en dan even roeren.
  • Knip vlak voor het opdienen de blaadjes basilicum over de saus.

 

Gezonder dan uit blik?
Ik waag me niet aan een analyse, daarvoor zijn de geluiden uit de media en wetenschap te tegenstrijdig. Een greep:

  • Annet Veenstra noemt in NRC geconcentreerde tomatenpuree uit blik een ‘ijzerbommetje’: in geconcentreerde vorm bevat tomatenpuree meer ijzer dan een gewone tomaat.
  • Onderzoek van de Tufts University (in opdracht van de Canned Food Alliance) toont aan dat het voor het binnenkrijgen van nutriënten niet uitmaakt of je nu echt vers eet, ingeblikt of ingevroren (Foodlog, 2012)
  • Gezondheidscoach Jesse van der Velde wijst op de gevaren van BPA (Bisphenol-A) dat in een dun laagje aan de binnenkant van conservenblikken zit. BPA wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen zoals kanker en stofwisselingsziekten.

Feit is dat de tomaat zelf in ieder geval gezond is: die zit vol met zink, ijzer, calcium, vitamine C en het anti-oxidant lycopeen.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *