De wereld voeden. Slow Foodies zoals jij en ik zien het als hét maatschappelijke vraagstuk. Daarmee kiezen we wel meteen een heel complex thema, want dan hebben we het over energie, bodem, afval, landbouwmethodes en nog een heleboel meer. Op wereldschaal! Net zo ingewikkeld als de vraag of ‘ontwikkelingswerk werkt of niet’. Als we nou eerst eens naar Nederland en Vlaanderen kijken en hier de wereld gaan voeden? Een les die permacultuur-aanhanger Shephard vorige week onderwees bij de workshops van Akker naar Bos: knoop voedselbosprojecten aan elkaar. Dan kun je grootschalig (én duurzaam) voedsel produceren.
Kleinschalig?
Werk samen, zegt voedselbosboer Mark Shephard uit de VS. Co-creatie, het lijkt een open deur, maar het is eén van de succesformules van de food forests in de staat Wisconsin. Door grond en werkwijze te bundelen verdienen Shephard en collega-boeren met hun herstellende landbouw samen miljarden. In het zuiden van de staat zijn ze de grootste werkgever. Daarmee slaat Shephard criticasters, zoals in Nederland LTO en Foodlog, het argument uit handen dat eco en bio te kleinschalig is. Ja, voor Nederland klopt dat. Niet voor Wisconsin. En niet voor de plekken in Afrika waar agro forestry ook groot is.
Weg met de landwinkel!
Rest de vraag hoe we dat hier in Nederland moeten doen. Op het congres van Akker naar Bos, afgelopen zaterdag 28 november, prikten deelnemers die werken aan voedselbos vlaggetjes op een landkaart. Dat waren er best veel. Maar ze werken allemaal in hun uppie. Leer van Mark Shephard: geen landwinkel opzetten als boer, niet zelf je paddenstoelen op de markt verkopen. Sla de handen ineen en verzin iets grootschaligs. Zoals een fabriek opzetten om noedels van je hazelnoten te maken. Dan verdien je een goede boterham. En zeker meer dan de boeren tegenwoordig voor hun produkten krijgen!
Hier mijn impressie van het bezoek aan een aantal boomgaarden in Park Lingezegen, tussen Arnhem en Nijmegen:
Bij Doornik Natuurakkers, in de uiterwaarden van de Waal, onderzochten we hoe je graanakkers kunt omzetten in voedselbos:
Twee netwerken waar je medestanders en samenwerkingspartners kunt vinden:
- Van Akker naar Bos (voedselbos, agro-ecologie)
- Voedsel Anders (agro-ecologie, korte ketens, stadslandbouw, handelsbeleid, landrechten). Congres Voedsel Anders: 12 en 13 februari 2016