Suikertaks

Goed idee: belasting op suiker. Ook fijn voor de staatskas. GGD-directeur Paul van der Velpen lanceerde het idee. Volgens hem wordt er te veel suiker toegevoegd aan producten en het is volgens hem ‘de gevaarlijkste drug van deze tijd’. Daarom moet er een suikertaks komen en een wet die bepaalt hoeveel suiker er in een product mag zitten.

Verslaafd
Van Velzen baseert zich onder meer op onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Uit dat onderzoek zou blijken dat wie suikers tot zich neemt steeds meer wil, ook als het hongergevoel verdwenen is. De voedingsindustrie is schuldig volgens de directeur: voedingsmiddelen worden zonder reden zoeter gemaakt.

Suikersticker
De GGD-directeur vindt dat er net als bij sigaretten op flesjes en blikjes frisdrank een sticker moet komen waarop wordt gewaarschuwd voor de verslavende werking van suiker en dat het product bij overmatig gebruik slecht voor de gezondheid is. Zorgverzekeraars zouden verslavingstherapie moeten aanbieden aan suikerverslaafden met overgewicht. Ook moeten producenten van sportdrankjes met veel suiker worden aangeklaagd wegens ‘misleidende reclame’, aldus Van der Velpen.

Wat vindt Jitske?
Ik geloof niet zo in de kracht van stickers, maar wel in wetgeving. Kijk eens wat er wettelijk mogelijk is, dames en heren van de politiek. En omdat wetgeving (maken of aanpassen) een tijdje duurt: zo snel mogelijk aan de slag een convenant met de voedingsindustrie en druk op de ketel met een suikertaks. Wij bloggers doen wel het shamen en framen wel. Laat de War on Sugar Drugs maar starten!

Bericht deels overgenomen van Elsevier.nl, 16 sept 2013

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik weet niet of het slim is om wetgeving hierop los te laten. Wél is gebleken dat bewustwordingscampagnes niet zijn geslaagd. Het staat en valt wat mij betreft met het weer leuk maken van zélf dingen maken. De behoefte naar cola is een stuk lager als ik vlierbloesemlimonade drink (wél met heel veel suiker, toegegeven) en een stukje vlees mag ik graag eten, maar dan wel biologisch als het kan. Niet vanuit een overtuiging dat het zielig is om ander vlees te eten, maar omdat het lekkerder smaakt! Suiker is een smaakmaker maar in overvloed voegt het niets toe, dan worden het wellicht inderdaad ‘drugs’ In mijn optiek moeten we de bewustwording nogmaals een slinger geven en zou de overheid zich met minder zaken moeten bemoeien, in ieder geval niet met wat ik in mijn potje thuis kook… Zelf, met lekkere ingrediënten!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *