Salade met couscous

De Syrische vluchtelingen die ik deze week bij een welkomstdiner in Nijmegen ontmoette noemen het tabouleh (zij spreken het uit als tabóeleh). Ik gebruik voor eenzelfde salade altijd couscous maar de Syriërs kiezen voor de salade fijne bulgur (bulgur is tarwe, gestoomd en gemalen). En ze doen er veel citroensap door. Het is sowieso een makkelijk en snel recept:  Couscous en fijne bulgur hoef je alleen maar met heet water te overgieten en een tijdje te laten wellen, of een minuut te koken. In de zomer eet ik het als hoofdgerecht (lekker bij warm weer), in de winter als kruidig bij- of voorgerecht.

Het diner bij Uit-koken was meer dan lekker eten en Syrische recepten uitwisselen. Het was een politieke respons op de PVV-actie van statenlid Marjolein Faber die begin december een diner tussen Nijmegenaren en vluchtelingen uit opvangkamp Heumensoord dwarsboomde. En omdat er  al genoeg negatief nieuws is over vluchtelingen maakte ik met mijn collega van TriggerFilm deze video van het diner:

Tips

  • Het recept hieronder is een vegan hoofdgerecht. Wees niet zuinig met kruiden, ui en knoflook. En maak de salade bij voorkeur een dag van te voren, dan trekt de smaak er goed in.
  • Extra lekker met mediterrane groente zoals aubergine, courgette en paprika.
  • Serveer met een saus van Griekse of Bulgaarse yoghurt met munt.
  • Voor de niet-vegans: lekker met geitenkaas, makreel of chipolataworstjes. Voor de zoetekauw: rozijnen.

Ingrediënten (4p) 
300 gr  couscous (of bulgur met fijne korrel)
veel verse peterselie, koriander, munt (van elk een bakje of halve pot)
3 tl djintan (komijnpoeder)
1 tl kaneel
zout, peper
sap van 3 limoenen (of 2 citroenen)
3 bosuitjes (of 1 hele ui)
2 vleestomaten
3 tenen knoflook
handvol pijnboompitten

 

Bereiding

  • Pers de limoenen uit. Kook ong. 2 dl water met een half bouillonblokje, doe de limoensap erbij en giet het vocht over de couscous. Laat 5 minuten wellen en roer een paar keer met een vork tegen klonteren.
  • Snijd de ui en de knoflook. Roer rauw door de couscous of bak eerst even een paar minuten op zacht vuur.
  • Voeg djintan, kaneel, zout, peper, gesneden kruiden en tomaat (in kleine blokjes) toe.
  • Rooster de pijnboompitten en voeg toe.
  • Als je de salade te droog vindt: doe er een scheut olijf- of lijnzaadolie bij.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *