Zomerborrelhap

Prima als koude borrelhap: een mini-taartje met geroosterde kerstomaatjes in mosterdcrème.

Baktruc
Dit weekend hielp ik bij Saskia’s Keuken borrelhappen maken (zo’n 400 hebben we er gefabriceerd…) en daar leerde ik de truc van de goed doorbakken taartvormpjes. Met nadruk op goed. De truc: het bladerdeeg moet je voorbakken. De rondjes (7,5 cm doorsnee) steek je uit plakjes bladerdeeg met een vorm. Vul twee ingevette (mini) muffinbakblikken ermee. De oven voorverwarmen op 180 graden en de rondjes verzwaren met stukjes bakpapier met peulvruchten, rijst, of -zoals Saskia dat doet- met kiezelsteentjes. 15 minuten bakken en de taartbakjes zijn klaar. Extra mooi worden ze als je ze bestrijkt met een geklopt ei en nog even 5-10 minuten afbakt tot ze goudbruin zijn.

Slap
De truc komt ook goed van pas als je quiches maakt, want daar is het bekende probleem een slappe, ongare bodem. Ik vul mijn quiches meestal meteen en bak de quiche zo bruin mogelijk. Maar dat gaat ook wel eens mis. De vultruc levert een zekerder resultaat. En bij dit recept is het een must, want de vulling komt daarna pas – koud.

Ingrediënten (24 stuks):
24 kerstomaatjes
450 gr diepvries bladerdeeg (+ wat bloem voor bestuiven)
1 geklopt ei
garnering: en 24 (kleine, of halve) blaadjes voor garnering
voor het roosteren: 2 tenen knoflook, 500 ml olijfolie, paar takjes tijm
voor het sausje: 125 gr crème fraîche, 1,5 el Dijonmosterd, 6 gesneden basilicumblaadjes

Show
Voor het verhogen van het showelement roosteren we de tomaatjes in een ovenvaste schaal met de tomaatjes, tijm, knoflook, zout, peper en olijfolie. Houd de temperatuur laag: 80°C, en rooster ongeveer 20-30 minuten. De tomaatjes zijn dan gerimpeld, maar nog wel heel. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Voor de saus: meng de Dijonmosterd met crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Roer de fijngesneden basilicum erdoor. Doe een schepje saus in elk taartje en leg er een tomaatje op. Afmaken met blaadjes basilicum.

Voorbereiding: 40 min / oven: 55 min / afkoelen: 1 uur.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *