Onkruidkillers (VIDEO)

De Gelderse gemeente Renkum start een unieke proef en gaat het woekerkruid Japanse duizendknoop te lijf met varkens. Met dieren van een oud ras uit de Twentse grensstreek: het Bonte Bentheimer Landvarken. Zes stuks gaan het onkruid bestrijden, en de buurtbewoners helpen mee de dieren te verzorgen.

Ahaa!
Het waren de Renkumers zelf die op het idee kwamen: groenondernemer Norbert Mergen (van MergenMetz) vertelde wethouder Wendy Ruwhof hoe effectief zijn twee Bonte Bentheimer Landvarkens de duizendknoop op zijn terrein hadden weggewroet – ze gingen ze met wortel en al te lijf. De gemeente had last van dezelfde plant, dus een en een werd al gauw twee. Ze haalden Sjef Meijman er bij: deze Beeldend Agrariër (kunstenaar én boer) heeft ervaring met varkensprojecten. Ik sprak hem deze week op de informatieavond in Oosterbeek:

Hulpboeren
Interessant genoeg zijn de projecten van Het Varkenshuis niet onomstreden. De stadse varkens worden met liefde door omwonenden verzorgd, maar als het op slachten aankomt gaan de hakken in het zand. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Rotterdams Katendrecht: er kwam verzet van de buurt. Dreigementen zelfs om de twee knuffelvarkens (“Blonde Arie en Slome Japie”) te ontvoeren om ze zo te redden van de dood. Dierwelzijn versus Slow Food! Uiteindelijk zijn Arie en Japie toch bij de slachter beland. Ik verwacht dat de hulpboeren op de nieuwe locatie in Oosterbeek minder dwars zijn. Op de informatieavond over het varkensproject waren de bewoners vooral bezorgd of de dieren last zouden hebben van verontreinigde grond en overstromingen.

Exoot
De Japanse duizendknoop komt van oorsprong niet uit Nederland: de soort valt onder de zgn. invasieve exoten. Biologen en beleidsmakers bestrijden die exoten met een fanatisme dat enge PVV-trekjes heeft: Wat van Buiten komt is Fout en Moet Weg. Je kunt verdringing ook als natuurlijke evolutie zien: soorten die beter presteren komen in de plaats van de zwakke broeders. Persoonlijk heb ik weinig moeite met die kwetterende kleurrijke halsbandparkieten die in Amsterdam het Vondelpark hebben ingenomen, jullie? Ook de Japanse duizendknoop is ooit als sierplant binnengehaald.

Onkruid killen
Als de verdringing geen natuurlijk proces is, wordt het een ander verhaal. Als wij mensen plant- of diersoorten bedreigen met boskap, overbevissing of andere foute praktijken krijg je met Jitske van Slow Foodies te maken. Die zat vroeger niet voor niets vroeger aan chloortreinen en bulldozers vastgeketend… Om op de varkens terug te komen: ook in het geval van de Japanse duizendknoop is schade de reden voor bestrijding. Deze plant woekert, is moeilijk uit te roeien en kan door asfalt en bebouwing heen breken. Hieronder zie je een foto van een berm bij mij uit de buurt: de duizendknoop is daar door de gemeente Renkum weggehaald maar steekt al weer vrolijk de kop op.

 

Japanse duizendknoop

 

Eetbaar
De moestuinders en wildplukkers weten het: Japanse duizendknoop kun je ook heel goed eten. Dus als je geen Bentheimers bij de hand hebt, grijp zelf de plant in het voorjaar bij de kladden en pluk de verse scheuten. De smaak lijkt op die van rabarber, heel geschikt dus voor taart of moes. De Groene Vinger maakte een crumble met frambozen en duizendknoop. 

Author: Jitske

Share This Post On

9 Comments

  1. Top! Bio-bestrijding bij uitstek & fun! Naast de recreatie(parkeer)plek Lathumseveerweg bij Velp gld groeit een heel veld van ettelijke tientallen vierkante meters. Ik heb het Bentheimer-idee gedropt bij buitendienst van de gemeente Rheden. Kijken wat lukt!

    Post a Reply
    • Prima plan! Dat smaakt naar meer.

      Post a Reply
      • Ik zou zeggen, volg het project en neem contact op! Bonte bentheimers zijn zeer geschikt hiervoor. Naast het feit dat het een zeldzaam Nederlands ras is – dus ook dat in stand houden – zijn ze zachtaardig (dus ook goed voor kinderboerderijen, zorgboerderijen), vrij ongevoelig voor allerlei aandoeningen en erg winterhard. Alleen omdat ze langzaam groeien en een hoger intramusculair vetgehalte hebben, zijn ze uit de gratie geraakt. Maar nu komen ze ook vanwege dat juist weer in de gratie.

        Post a Reply
        • Binnenkort zit ik bij de gemeente Rheden voor overleg over filmwerk, dus dan gooi ik een balletje op over Jeroens initiatief.

          Post a Reply
  2. En het varkentje wroette inmiddels verder.
    Gemeente Rheden gaat factfinding op lokatie doen. Er is er één nabij de IJssel. En ook een elders in de gemeente aan een bosrand met deels particulier grondgebruik. Daar is het ‘proliferatierisico´ zeer reëel. CP bij gem.Rheden is beleidsmedewerker groen Dirk de Rooij. Hij neemt contact op.
    Op vrijdag 27 maart is toevallig ter plekke van de rivierlokatie, een werkochtend in kader van Landelijke Opschoondag en spreek ik medewerkers Buitendienst.
    Succes!

    Post a Reply
    • Dank voor de info, spannend! Misschien lukt het me om De Rooij volgende week bij mijn bezoek aan Rheden te spreken. Met groet, Jitsjke

      Post a Reply
      • En – gem.Rheden gepolst? Ik vernam ca 18 maart dat niet Rheden maar Natuurmonumenten eigenaar is. Check-dubbelcheck. Overigens is een van de Fallopia-haarden blijkbaar al weggeshoveld … ook geneutraliseerd ? afijn, het voorjaar zal t uitwijzen. (Zwerfvuil-opruimactie 27 aug. gaat niet door-terzijde.) Bestuur IVN Oost-Veluwezoom kreeg ook al lucht van de goede werken van de Bonte Bentheimers …

        Post a Reply
        • okeeee – zo is dat. ik ga mss kijken bij de ´release´ op 2 april …

          Post a Reply
  3. Leuk om over dit project te lezen! Dieren inzetten om grond te verbeteren of op te ruimen is natuurlijk een goede zet. Daarnaast denk ik dat het voor mensen uit de buurt ook erg leuk is. Wellicht is dit een goede case study en worden er in de toekomst vaker dieren ingezet om de grond te verbeteren.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *