Oervoer mét zetmeel

Goed nieuws voor wie het paleodieet wil volgen, maar brood en pasta niet graag laat staan: volgens wetenschapsredacteur Wim Köhler (NRC, 21 dec.) past zetmeel prima in het oervoerdieet. De journalist bestrijdt een deel van de visie van Kris Verburgh in zijn populaire dieetboek De Voedselzandloper. Zetmeel is een verantwoorde aanvulling op het oermenu met groente, fruit en noten.

 

Wat is paleo?
Verburgh propageert in zijn Voedselzandloper het paleodieet. ‘Paleo’ verwijst naar het Paleolithicum, de oertijd voordat de landbouw ontstond. Vlees eten is daarin ondergeschikt, want het was voor de oermens nog niet eenvoudig om op jacht elke dag een dier te vangen. Minderen met onze riblap en slavink komt goed uit, want er kleven tegenwoordig veel nadelen aan vlees eten (voetprint, hormonen, dierwelzijn). Minder kadavers eten is ook duurzaam.

 

Zetmeel
De aanhangers van Verburgh moeten het zonder zetmeel doen: brood, aardappelen, rijst en pasta zijn taboe. Daar gaat ons stapelvoedsel! Alleen haver kan door de beugel. Maar volgens de NRC-redacteur ziet Verburgh over het hoofd dat onze voorgangers (ondergrondse) knollen als basisvoedsel aten. Het is maar een theorette natuurlijk, maar gewoontedieren zoals ik zijn er blij mee. Wij pikken graag wat koolhydraten mee uit graanproducten of knolgewassen! Volgens Köhler verteren wij mensen probleemloos zetmeel, en we putten er energie uit.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *