Liever schol dan tong

Als je platvis wilt eten, bak dan liever een scholletje. Zoals beloofd in mijn vorige post heb ik nagetrokken welke tong verantwoord (= met MSC-keurmerk) wordt gevangen. Op dit moment geen. Verantwoorde schol is er nog wel, maar let op: het seizoen loopt nu net af.

Exit
Het zag er zo goed uit: in 2010 kreeg tong uit de staandwantvisserij (vissen met een net dat rechtop in zee hangt) het keurmerk van de Marine Stewardship Council. Vandaar dat in de Viswijzer tong uit deze visserij een stempel van goedkeuring krijgt. Het slechte nieuws: de betreffende vissers zijn het experiment gestaakt. De verkoop van MSC-tong weegt op dit moment niet op tegen de kosten en volgens Visned-(spreekbuis van de Nederlandse kottervissers- wordt er vanaf 24 november 2013 geen tong meer  aangeland onder het MSC-certificaat.

Elektrovissen
Hoe zit het dan met andere vismethodes? Een interessante ontwikkeling in het vissen op platvis is de pulskor: een variant op het schadelijke boomkorvissen, waarin zware kettingen over de zeebodem slepen en veel schade aanrichten. Bij een pulskor zweven sleepdraden boven de bodem die stroomstoten afgeven waardoor de vis loskomt van de bodem. De eerste effecten van de methode lijken positief: de sleepdraden richten minder schade aan, en -gunstig voor de visser: deze methode verbruikt minder brandstof. Maar er zijn ook nog veel vragen, vandaar dat de tong van pulskorren in de Viswijzer nog in de categorie ‘minder goed’ valt. Bovendien: voor ons als consumenten is alleen de vis met een MSC-logo herkenbaar, dus als duurzaam gevangen vis wilt eten laten we de tong lekker voor wat het is. Het Nederlands Visbureau heeft overigens wel een interessante video over pulsvissen gemaakt:

 

Alternatief: schol
Schol is wel goed verkrijgbaar met een MSC-keurmerk. MSC=schol is met een zgn. twinrig gevangen (zie plaatje hieronder); die sleepnetten hebben grotere mazen dan die van bijv. de bodemtrawlers en minder bijvangst. De vis herken je aan het logo, en is o.a. bij Albert Heijn en C1000 te vinden. Wees er wel snel bij, want volgens de  schiet de vis in januari en februari kuit, een belangrijk moment om weer nieuwe scholletjes in zee te krijgen. Ik verwacht dat er dan even helemaal geen MSC-schol te vinden is.

twinrig

Restaurants met MSC-vis

Boodschappenplanner voor MSC-vis

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *