Krachtvoer: € 1.974.550,- (VIDEO)

De Postcodeloterij deelt weer geld uit aan goede doelen. Kleine Hoefprint, een project van Milieudefensie, krijgt deze week twee miljoen euro om het gebruik van lokaal geteeld veevoer te stimuleren. In het krachtvoer van ons vee zit nu meestal soja uit Zuid-Amerika, en daarvoor gaat veel Amazonewoud tegen de vlakte. In 2007 bezocht ik zelf de Amazone om een WNF-persreis te leiden over de effecten van sojateelt. In de buurt van Santarém, waar de sojavelden oprukken, spraken we een keuterboer.

boer Costa da S

Videoblog
Boer Costa da Silva  zorgt voor zo’n kudde met vleeskoeien waar in onze begrippen nauwelijks vlees aan zit. Het vee bleek niet van hemzelf en van loon was geen sprake; de krenterige eigenaar wilde het vee gaan verkopen om soja te kunnen verbouwen. Mijn videoblog:

Lupine
Ik ben nieuwsgierig naar de voortgang van het , en bel Hugo Hooijer van Milieudefensie. Hij vertelt me dat de melk van de eerste oerwoudvrije produkten van Aurora vooral uit de Achterhoek komt. De aanvoer van sojavrije gewassen (lupine, luzerne, etc.) is nog bescheiden, maar ik vind dat wel horen bij de aard van een proefproject: Milieudefensie begint klein, scoort een sponsor (de Postcodeloterij) en vervolgens moet de markt het overnemen.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *